Hatalmas aszteroida érkezik a Föld közelébe

Kategória: 

Egy hatalmas, kilométernyi széles aszteroidát tart szemmel a NASA: földközeli objektumnak minősítettek, és potenciális veszélyt jelent.

Napokon belül megközelítheti a Földet a 199145 (2005 YY128) elnevezésű aszteroida, amelyet a NASA szakemberei földközeli objektumként tartanak számon, és potenciális veszélyt jelent.

A TUDÓSOK BECSLÉSE SZERINT AZ ASZTEROIDA TÖBB MINT EGY KILOMÉTER SZÉLES LEHET.

Az égitest február 16-án körülbelül 3,5 millió kilométerre közelítheti meg a Földet, és a bolygó pályájára is beléphet. Egyelőre a NASA szakemberei sem tudják megítélni, hogy az aszteroida behatolhat-e a Föld légkörébe, és ha igen, akkor mekkora károkat okozhat. 

A NASA szerint a 25 méternél kisebb átmérőjű aszteroidák nagy valószínűséggel elégnek, amikor belépnek a Föld légkörébe, így a Földön legfeljebb minimális kárt okoznak. A mostani aszteroida viszont ennél sokkal-sokkal nagyobb, emiatt jelenthet veszélyt – írja a Daily Star.

A közelmúltban is nagyon közel járt egy aszteroida
Mint megírtuk, nemrégiben egy teherautónyi méretű aszteroida haladt el a Föld mellett, amely a valaha feljegyzett egyik legközelebbi találkozás volt: a legtöbb kommunikációs műhold pályájának tizedénél közelebb került a Földhöz. A NASA akkor az aszteroida érkezése előtt nem sokkal azt közölte: nem áll fenn a veszélye annak, hogy az égitest a Földbe csapódik.

Forrás: 
24.hu