8000 km/s sebességgel repeszt egy csillag a Tejútrendszer közepén lévő szupermasszív fekete lyuk körül

Kategória: 

Az S4716 kódjelű csillagnak négy évbe telik, mire megkerüli a Sagittarius A*-t, eközben rekordsebességgel halad.

A Tejútrendszer közepén lévő szupermasszív fekete lyukról nemrég sikerült egy fotót készíteni, aztán egy videóval is előálltak a csillagászok, most pedig egy újabb érdekességet osztottak meg az objektummal kapcsolatban a kutatók. A The Astrophysical Journal folyóiratban közzétett tanulmányból kiderül, megtalálták azt a csillagot is, amely rekordnak számító gyorsasággal kerüli meg a Sagittarius A*-t.

A S4716 kódjelű csillag számításaik szerint nagyjából négy földi év alatt járja körbe a fekete lyukat, ez évekkel rövidebb keringési időt (azaz nagyobb sebességet) jelent, mint az eddig ismert leggyorsabb csillagé. A szakemberek szerint az S4716 legközelebbi pontján 15 milliárd kilométerre van a Sagittarius A*-tól, és másodpercenként 8000 km-t tesz meg az S4716.

Florian Peissker, a Kölni Egyetem munkatársa szerint a felfedezés bizonyos szempontból váratlan, ugyanis nem gondolták, hogy egy csillag képes stabil pályán maradni ilyen közel és ilyen nagy sebességgel keringve egy fekete lyuk körül.

Mindez a szakember szerint rámutat a hagyományos teleszkópos megfigyelés korlátaira.

A kutatók 20 évnyi adatot gyűjtöttek össze, hogy pontos információkat kapjanak az S4716-ról. Ehhez öt teleszkópot használtak, melyek közül négy összekapcsolva, egyetlen nagy teleszkópként működött.

Forrás: 
HVG.hu