A szokatlanul puha talaj miatt nem sikerült a Perseverance mintavétele

Kategória: 

A szokatlanul puha, porszerű talaj miatt nem sikerült a Perseverance mintavétele a Marson a NASA szerint. Az ügynökség 35 mintát akar gyűjteni, melyek jövőbeli missziók segítségével jutnak majd le a Földre a következő évtizedben.

A marsjáró fúrója megfelelő, közel 8 centiméteres mélységig fúrt le augusztus 5-én, a furatról készült felvételek is megfelelő állapotot mutattak, a gyűjtőcső mégis üres maradt.

AZÓTA A MÉRNÖKÖK MEGÁLLAPÍTOTTÁK, HOGY A KŐZET NEM VOLT ELÉG ERŐS AHHOZ, HOGY SZILÁRD MINTÁT GYŰJTHESSEN BELŐLE A ROVER: AZ APRÓ, POROS TÖREDÉKEK ELEVE A FURATBAN MARADTAK VAGY KIHULLOTTAK BEGYŰJTÉSKOR.

Ezért a marsjáró továbbhalad a következő helyszínre, ahova a következő hónap elején fog megérkezni.

A rover és minihelikoptere, az Ingenuity felvételei szerint azon a helyen sokkal megfelelőbb lehet az üledékes kőzet a mintagyűjtésre
– mondta Louise Jandura, a Perseverance mintagyűjtő projektjének vezető mérnöke. – A hardver a parancsnak megfelelően működött, de a kőzet ez alkalommal nem volt együttműködő.

A NASA által 2021. április 8-án közreadott és a Perseverance amerikai Mars-járó SHERLOC WATSON kamerája által készített kép a járműről

FORRÁS: MTI/EPA/NASA/JPL-CALTECH/MSSS/

 

Hozzátette: ez újra emlékezteti őket a kutatás természetére; ahogy fogalmaztak, sohasem garantált az eredmény, mindegy, milyen alaposan vannak felkészülve.

A NASA 35 MINTÁT AKAR GYŰJTENI, MELYEK JÖVŐBELI MISSZIÓK SEGÍTSÉGÉVEL JUTNAK MAJD LE A FÖLDRE A KÖVETKEZŐ ÉVTIZEDBEN.

 

Az Ingenuity mindeközben a terveknek megfelelően teljesít. Végrehajtotta 11. tesztrepülését is, amelynek során már több mint két percet töltött a levegőben és légi megfigyeléseket végzett a Jezero-kráteren, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

A városi terepjáró méretű Perseverance is ennek területén szállt le februárban.

Forrás: 
ORIGO