Kozmikus karambolokat örökítettek meg

Kategória: 

A csillagok hatalmas gáz- és porfelhőkből álló halmazokban születnek meg. A Tejútrendszerben 10 ezer naptömegű csoportosulásokban alakulnak ki az objektumok, egy friss tanulmány alapján ugyanakkor más galaxisokban ennél is nagyobb halmazok jöhetnek létre – írja az IFLScience. Ebben a kulcs a rendszerek összeolvadása, ami több milliárd évig is eltarthat.

A szakértők hat összeolvadó párt figyeltek meg, és arra jutottak, hogy a csillaghalmazok tömege akár az 1 millió naptömeget is elérheti.

A kutatók korábban is tudták, hogy az összeütköző galaxisokban nő a csillagformálódás, az új eredmények azonban segítenek jobban megérteni a rendszerek evolúcióját. Az adatok alapján a csillagcsoportosulások tulajdonságai gyorsan változnak, az átalakulások pedig jelentősek.

Egy-egy halmazban rendkívül sűrűn helyezkednek el a csillagok, ezért igen fényesek, így a Hubble űrtávcső képes megvizsgálni őket. Az űrteleszkóp segítségével Angela Adamo, a Stockholmi Egyetem munkatársa és kollégái a csoportosulások össztömegére és korára is következtetni tudtak.

NASA, ESA, THE HUBBLE HERITAGE TEAM (STSCI/AURA)-ESA/HUBBLE COLLABORATION AND A. EVANS (UNIVERSITY OF VIRGINIA, CHARLOTTESVILLE/NRAO/STONY BROOK UNIVERSITY)

Az érintett halmazokat a HiPEEC (Hubble imaging Probe of Extreme Environments and Clusters) keretében figyelték meg, az űreszköz 2008 és 2020 között gyűjtötte ehhez az adatokat. A kutatók bíznak benne, hogy idén ősszel végre elindul a Hubble utódja, a James Webb űrtávcső, melynek segítségével még jobban megérthetik a galaxisok összeütközésének folyamatát.

Forrás: 
24.hu