Hamarosan ledobják a Földre egy aszteroida darabjait

Kategória: 

A Föld felé közelít a Ryugu aszteroidáról mintát hozó Hajabusza-2 űrszonda – írja az MTI. A japán űrkutatási hivatal (JAXA) szerint a minták sokat elárulhatnak a Naprendszer eredetéről. A Hajabusza-2 nagyjából egy éve hagyta el a bolygónktól 300 millió kilométerre fekvő aszteroidát, és várhatóan december 6-án tér vissza, hogy ledobja a szállítmányt tartalmazó kapszuláját.

Josikava Makoto, a Hajabusza-2 misszió projektvezetője szerint a kutatókat elsősorban a talajmintában lévő szerves anyagok elemzése foglalkoztatja.

A szerves anyagokból ered a Földön az élet, de még mindig nem tudjuk, honnan származnak. Reméljük, hogy a Hajabusza-2 által lehozott szerves anyagok részleteiből információt kapunk arról, hogyan alakult ki az élet a Földön

– mondta Josikava.

A hőpajzzsal védett kapszulát Ausztrália déli része felett ejtenék le a légkörbe. Az objektum tűzgolyóvá válik, amikor 200 kilométeres magasságban belép az atmoszférába. Mintegy 10 kilométerrel a felszín felett nyílik ki az ejtőernyője, hogy felkészüljön a landolásra, miközben jeleket továbbít helyzete meghatározásához. A JAXA műholdakat, radarokat, drónokat és helikoptereket készít majd elő a kapszula megtalálásához. Ezek nélkül a mindössze 40 centiméter átmérőjű, serpenyőszerű kapszula azonosítása szinte lehetetlen lenne.

HANDOUT / JIJI PRESS / JAXA / AFP

A Hajabusza-2 számára ezzel nem fog véget érni a misszió. Miután ledobta a kapszulát, visszatér az űrbe, hogy útnak induljon egy másik távoli aszteroida, a 1998KY26 felé. Útja tíz éven át fog tartani.

A 2014 decemberében felbocsátott űrszonda 2018 júniusában érte el a Ryugut, amelyről több ízben is sikerült – a világon elsőként – felszín alatti mintákat gyűjtenie. Az űrszonda kétszer is landolt a kisbolygó felszínén. A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán, mintegy 4,6 milliárd éve születhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak.

Forrás: 
24.hu