Rozsdásodik a Hold, derítette ki egy új tanulmány

Kategória: 

Rozsdásodik a Hold, derítette ki egy új tanulmány. Még vizsgálják, mi okozza a jelenséget.

Az indiai Csandraján-1 holdszonda adatai szerint a Hold pólusainál a kőzet összetétele más, mint az égitest többi részén. A Hawaii-i Egyetem kutatója, Shuai Li a sarkvidékekről visszaverődő fény alapján meg tudta állapítani, hogy az eltérés a pólusoknál felhalmozódó hematitnak köszönhető.

A hematit egy vas-oxid, tulajdonképpen rozsda. Az érdekesség, hogy a rozsda keletkezéséhez elengedhetetlen az oxigén jelenléte. Márpedig a Hold nem dúskál oxigénben.A felfedezés minket is elgondolkodtatott, a Hold ugyanis egyáltalán nem ideális környezet a hematit képződéséhez"– nyilatkozta Li, aki a NASA kutatóinak segítségével vizsgálta meg a kérdést.

A szakértők több elmélettel próbálják magyarázni a felfedezést. Az egyik, hogy a Holdat folyamatosan porszemcsék bombázzák, ezek a becsapódó szemcsék pedig vízmolekulákat szabadítanak ki a felszín alól, amik érintkeznek a vassal, beindítva a rozsdásodást.Egy másik lehetőség, hogy Föld légköréből – bolygónk mágneses mezejének közvetítésével - oxigén kerül át a Holdra.Utóbbi teóriát támasztja alá az a megfigyelés, hogy a hematit legnagyobb mennyiségben a Hold felénk néző részén van jelen.

Annyi biztosnak tűnik, hogy a hematit megjelenéséhez egy nagyon hosszú, több milliárd éves folyamat vezetett. Az eredményeket részletesebben a Science Advances tudományos folyóiratban lehet olvasni.

Forrás: 
ORIGO
Rozsdásodik a Hold, derítette ki egy új tanulmány | parahir.hu

Hibaüzenet

  • Warning: Error while sending QUERY packet. PID=30970 DatabaseStatementBase->execute() függvényben (/var/www/clients/client1/web449/web/includes/database/database.inc 2227 sor).
  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/clients/client1/web449/web/includes/common.inc:2773) drupal_send_headers() függvényben (/var/www/clients/client1/web449/web/includes/bootstrap.inc 1471 sor).
  • PDOException: SQLSTATE[HY000]: General error: 2006 MySQL server has gone away: SELECT data, item_id FROM {queue} q WHERE expire = 0 AND name = :name ORDER BY created, item_id ASC LIMIT 0, 1; Array ( [:name] => aggregator_feeds ) SystemQueue->claimItem() függvényben (/var/www/clients/client1/web449/web/modules/system/system.queue.inc 234 sor).

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.