Rájöhettek, hogyan közelíthetjük meg a fénysebességet

Kategória: 

Ahhoz, hogy csillagközi utazást tervezgessünk, még mindig nincs meg a technológiánk – sokat segítene például, ha képesek lennénk elérni a fénysebességet, ami jelenleg elég lehetetlen feladatnak tűnik. A Harvard Egyetem kutatói azonban elméletben már összeraktak rá egy megoldást: Manasvi Lingam és Abraham Loeb szerint a csillagközi űreszközök kihasználhatnák a szupernóva-robbanások keltette hullámokat, nagyjából úgy, mint ahogyan a földi hajók kihasználják a szél erejét – írja a Science Alert.

Az univerzumban már ismerünk olyan objektumokat, amelyeket képes meglökni egy szupernóva-robbanás:

ilyenek például a hipersebességű csillagok vagy azok a meteorok, amelyeket felgyorsítanak az ilyen jelenségek. A harvardi professzorok szerint egy kellően fejlett civilizáció (ezek egyelőre nem mi vagyunk) ki tudná aknázni a szupernóva-robbanás keltette energialökéseket arra, hogy relativisztikus sebességre gyorsuljon. A relativisztikus sebesség olyan sebesség, ami a fény sebességéhez annyira közel van, hogy annak tudományos analízise esetén figyelembe kell vennünk Einstein speciális relativitáselméletének befolyását.

Az űreszköznek ehhez szolárvitorlát vagy mágneses vitorlát kellene alkalmaznia, mindkettőt kutatják már elméletben asztrofizikusok. Az elméletekben az űreszközök a Napból eredő elektromágneses sugárzást használnák ki, így nem lenne szükség extra hajtóanyagra. Mivel a hajtóanyag az egyik legdrágább része egy űrhajónak, és rengeteg kell belőle egy kilövéshez, ez a módszer olcsóbb, az űreszközök pedig könnyebbek, mint a most használt megoldások.

Ha az elképzelés ismerősnek tűnik, az nem véletlen: hasonló koncepció alapján kutatják és készítik a Breakthrough Starshot projektet is, aminek a célja apró űreszközök fellövése lesz, amelyek lézerek segítségével érik el a fénysebesség 20 százalékát. A cél az Alpha Centauri rendszer, amit így 20 éven belül el lehetne érni.

A titok annyiban rejlik, hogy a szupernóvák sokkal fényesebbek, mint a Nap, így a lekutatott technológia akár segítségükkel sokkal nagyobb sebességre is gyorsulhat. Az eszköznek azonban nagyon kicsinek kellene lennie, és kevesebbet kellene nyomnia, mint négyzetméterenként fél gramm, viszont a robbanás akkor is képes lenne így felgyorsítani, ha az eszköz millió kilométerre lenne tőle.

Kép: Getty Images

Persze ez az egész még szigorúan csak elméletben létezik, a technológiánk pedig még nem tart ott, hogy ilyen eszközöket gyártsunk, és a kutatók tanulmányát sem vizsgálta még meg független tudományos testület, ezért csak az arXiv szerveren tudott megjelenni. Ennek ellenére érdekes gondolatkísérlet, és könnyen lehet, hogy egyszer segít majd relativisztikus sebességre gyorsulni egy ember készítette űreszköznek.

Forrás: 
24.hu