Új, informatív kép készült a 2I/Boriszov-üstökösről

Kategória: 

Fontos részletekkel szolgál a Naprendszerben megfigyelt első csillagközi üstökösről, a 2I/Boriszovról egy új felvétel, amelyet a NASA Hubble-űrteleszkópja készített.

Sikerült pontosítani a csillagközi vándor méretét

Az üstököst a 2MASX J10500165-0152029 jelű spirális galaxis közelében észlelték. A Földtől mintegy 325 millió kilométerre volt, amikor a felvételt készítették róla november 16-án.

A 2I/Boriszov-üstökösről készített egyik legújabb fotó

A Hubble-űrteleszkóptól kapott adatok segítségével az eddigi legpontosabban határozható meg a 2I/Boriszov magjának - az üstökös legfontosabb részének - a mérete – mondta el David Jewitt, a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i intézményének (UCLA) professzora, aki elemezte és értelmezte az új felvétel adatait.

A Hubble-űrtávcső

A projektben részt vettek a Hawaii Egyetem, a németországi Max Planck Naprendszerkutató Intézet, a baltimore-i Űrteleszkóp Kutatóintézet és a Johns Hopkins Egyetem tudósai is.

Alig fél kilométeres a magja az elképesztő sebességgel száguldó kométának

A szakértők meglepetten tapasztalták, hogy az üstökös magja mindössze fél kilométer átmérőjű, ami a korábbi becslések tizenötöde.

Lélegzetelállító sebességgel száguld át a Naprendszeren a 2I/Boriszov-üstökös

"Ez nagyon fontos információ, mivel méretének ismerete segít meghatározni a Naprendszerben és a Tejútrendszerben lévő többi, hasonló objektum számát és tömegét. A 2I/Boriszov az első ismert csillagközi üstökös, és szeretnénk megtudni, hány lehet még odakint" - mondta Jewitt.

Jóval kisebb a magja, az eddig feltételezetteknél ( a kép művészi grafika a 2I/Boriszov-üstökösről)

Az üstökös lélegzetelállító, 177 ezer kilométer per órás sebességgel száguld,

így ez az egyik leggyorsabb kométa, melyet valaha láttak. Általában az ilyen objektumok fele ilyen gyorsak.

Valahonnan a galaxis mélyéről érkezett

Az üstököst augusztus 30-án fedezte fel Gennagyij Boriszov amatőr csillagász a Bahcsiszerájban lévő Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban. Jewitt közlése szerint az égitest valahonnan a galaxisból érkezett, eredetének pontos helye ismeretlen.

A 2I/Boriszov-üstökös a csillagközi térből érkezett a Naprendszerbe

A jövő év közepére az üstökös elhalad a Jupiter mellett a csillagközi űrbe tartó útján.

Ott fog sodródni a következő évmilliárdokban - mondta a szakértő. Az üstökösök jeges égitestek, amelyekről úgy vélik, hogy a bolygórendszerek külső részében formálódó bolygók által hátrahagyott töredékek.

Forrás: 
ORIGO