Nem várt potyautasokat hoztak a Földre az űrsziklák

Kategória: 

Kutatók egy csoportja az élet kialakulásához nélkülözhetetlen cukormolekulákat talált két meteoritban. A felfedezés megerősíti azt a vélekedést, miszerint a cukrok meteorokkal érkeztek a bolygónkra, írja a NASA közleménye.

Az egyik cukor ráadásul az RNS felépítésében résztvevő ribóz.

Mivel az eredmények alapján ez a fontos építőmolekula az űrből érkezett, tovább bonyolódik az élet kialakulásának már így is eléggé komplex kérdése.

Kizárták a hibalehetőségeket

A kutatók természetesen szerették volna kiküszöbölni a fals eredményeket, ezért alaposan ellenőrizték, a cukrok nem földi szennyeződések révén kerültek-e a meteoritokra. Kiderült, a cukormolekulákban található szénatomok különböznek a bolygónkon találhatóktól, így az űrbéli eredet megerősítést nyert. A felfedezést bővebben a PNAS tudományos folyóiratban ismertették.

A kutatás következő lépése az lesz, hogy a Ryugu kisbolygóról származó mintákban is vizsgálni fogják a cukormolekulák jelenlétét.

Meteorok csapódnak az ősi Földbe

Az első közvetlen bizonyítékok

Habár DNS-t alkotó cukrokat nem találtak, RNS-t alkotó ribózt igen. Egyes elméletek szerint az evolúció során a ribonukleinsav jelenhetett meg először, megelőzve a dezoxiribonukleinsav kialakulását. (Erről részletesebben korábbi cikkünkben írtunk.) 

A ribóz szerkezete, valamint a meteorit, amiben megtalálták

Kutatásunk az első közvetlen bizonyítéka a ribóz űrbéli eredetének, valamint annak, hogy a cukrok meteoritokkal érkezhettek a Földre

– írta a kiadott közleményben Yoshihiro Furukawa, a Tohoku University munkatársa.

A földön kívüli cukor hozzájárulhatott az RNS kialakulásához a prebiotikus Földön, ami valószínűleg az élet megjelenéséhez vezetett

– tette hozzá a tudós.

Forrás: 
ORIGO