Hálóval kapott el egy visszahulló rakétadarabot a SpaceX (+videó)

Kategória: 

A SpaceX múlthét kedden sikeresen felbocsátott egy Falcon 9 rakétát a floridai Cape Canaveral légibázisról, a Spacecom AMOS-17 műholdját. A küldetés egy eddig nem látott mozzanat miatt érdekes: sikerült elkapni a rakéta egy újabb elemét, hogy azt is újra fel lehessen majd használni – írja az Engadget.

Maga a rakéta már a harmadik útjára indult, de a SpaceX azzal még csak mostanában kísérletezik, hogy az orrkúpburkolatot is újra fel tudják használni. Ez az az elem, amely a nyomás és a hő ellen védi a rakétát a felbocsátás során, de amint a rakéta elhagyja az atmoszférát, ez az pajzs kettéválik és visszahullik az Atlanti-óceánba. Ha viszont ezt is sikerülne elkapni és újra szolgálatba állítani, a cég alkalmanként 6 millió dollárt (1,75 milliárd forintot) tudna spórolni.

A sikeres manőverről Elon Musk cégvezér osztott meg egy videót. Ezen látszik, ahogy az egyik elem egyenesen egy óriási háló közepébe ejtőernyőzik:

Egyelőre viszont még csak kísérleteznek ezzel a manőverrel. Az első tesztek során még helikopterről dobták le a darabokat, és ahogy az akkori videókon is látszik, nem mindig sikerült azokat el is kapni. Múlt hónapban már sikerült egy éles küldetés után az elemek begyűjtése, de ez a mostani az első alkalom, hogy ezt videón is láthatjuk.

Forrás: 
Index