Megfejtették a különös égitest titkát

Kategória: 

A Tejútrendszerben található NGTS-7 egy meglehetősen furcsa égitest. A kutatók úgy gondolják, hogy az objektum egyetlen csillag, amelynél időnként fényingadozást tapasztalnak. A jelenség oka nem ismert, egyes szakértők a csillagaktivitásra gyanakodnak. Egy friss tanulmány most megfejthette az NGTS-7 titkát – írja a Live Science.

James A. G. Jackman, a Warwicki Egyetem munkatársa kollégáival egy hawaii teleszkóp segítségével tanulmányozta az objektumot. Elemzésük során felfedezték, hogy az NGTS-7 valójában nem egy, hanem két objektum, a fényingadozás pedig az egyik csillagnál periodikusan, 16,2 óránként jelentkező elhalványulás.

Az adatok alapján a kutatók arra gyanakodnak, hogy az objektumot egy kisebb égitest, egy úgynevezett barna törpe takarja.

Az efféle objektumok meglehetősen ritkák, eddig mintegy ezer barna törpét azonosítottak. Az ilyen égitestek a legnagyobb bolygóknál valamivel nagyobbak, a csillagoknál viszont kisebbek.

 

A most felfedezett objektum a barna törpék között is kivételesnek számít. Az égitest rendkívül közel kering csillagához, mozgása során pedig mindig egyazon oldalát mutatja a csillag felé, egyik oldalán ezért elképesztő forróság alakult ki. A szakértők azt feltételezik, hogy az objektum csillaga forgását is befolyásolja.

A kutatók szerint a mágneses erők hatására a barna törpe egyre közelebb kerül majd, míg végül el nem nyeli csillaga. Elképzelhető, hogy az esemény a nem is olyan távoli jövőben fog megtörténni.

Forrás: 
24.hu