Tesztelés közben füstölni kezdett a SpaceX űrkapszulája

Kategória: 

A legutóbbi üzemeanyag teszt során füstölni kezdett a SpaceX Crew Dragon nevű űrhajósszállítója - írta a Space.com. Elon Musk űripari cégének szóvivője azt mondta, hogy a kezdeti tesztek sikeresen zárultak, a végső tesztnél azonban anomália lépett fel álló helyzetben. Nem sérült meg senki. 

A kapszulán éppen azt tesztelték, mennyire biztonságos, ha minden hajtóművet teljes fokozatra állítanak, méghozzá egyszerre, és azt is megfigyelték, hogy a vészhelyzeti leállító rendszere működik-e, ami kulcsfontosságú az emberi űrutazások során. Ez ugyanaz a rendszer, ami megfelelően működött a tavaly októberi Szojuz-baleset során, ennek köszönhető, hogy az űrhajósok épségben értek vissza a Földre.

A meghibásodás valószínűleg eltolja a SpaceX idővonalát egy kicsit, a vállalat ugyanis már júniusban meg szerette volna kezdeni az emberes űrrepüléseket. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi hibásodott meg, és mekkora a baj, de a neten már keringenek videók arról, hogy mi történhetett. Az alábbi felvétel például állítólag magáról a tesztről készült, de ezt semmilyen hivatalos forrás nem erősítette még meg.

Forrás: 
Index
24.hu