Bármikor elérheti a Földet egy pusztító napvihar

Kategória: 

2600 évvel ezelőtt egy pusztító napvihar csapott le a Földre, az esemény tízszer erősebb volt, mint bármely 20-21. századi napvihar – írja a Live Science. A szakértők úgy vélik, hogy hasonló jelenségek ismétlődően fordulhatnak elő a bolygó története során.

Ha napjainkban történne egy ilyen esemény, az súlyos hatással lenne az elektromos hálózatokra és az egész civilizációra.

A Napból származó töltött részecskék képesek elérni a Földet, ezek az úgynevezett szoláris proton események. Az esetek túlnyomó többségében semmit sem érzékelünk a részecskék érkezéséből, néha azonban olyan erejű az esemény, hogy látványos geomágneses vihart idéz elő. 1989-ben például egy napkitörés a kanadai Québec tartomány egész területén áramkimaradást okozott, de a transzformátorok még New Jersey-nél is károsodtak.

A kutatók nagyjából egy évszázada kezdték el tanulmányozni a szoláris proton eseményeket, ezért viszonylag keveset tudni a távoli múltban bekövetkezett jelenségekről.

Napkitörés 2012. aug. 31-én

Fotó: NASA/Goddard Space Flight Center Derivative work including multiple wavelength data blending: Julian Herzog

Az új vizsgálatban Raimund Muscheler, a Lund Egyetem munkatársa és kollégái a grönlandi jégben rekedt radioaktív izotópokat (berillium-10 és klór-36) elemezték, és az adatok alapján arra jutottak, hogy időszámítás előtt 660 körül egy, a hírhedt Carrington-eseménynél is erősebb kitörés érhette el a Földet.

A Carrington-esemény 1859-ben történt, és a becslések alapján tízszer nagyobb energiájú volt, mint az 1989-es québeci áramkimaradást okozó jelenség. Bár a 19. század közepén az elektromos rendszerek messze nem voltak olyan fejlettek és elterjedtek, mint napjainkban, a geomágneses vihar így is komoly pusztítást vitt végbe (többek közt távírópóznákat borított szikrákba).

A friss eredmények összhangban vannak egy korábbi kutatással, melyben a szakértők fagyűrűket tanulmányozva mutatták ki a mintegy 2 600 évvel ezelőtti geomágneses vihar nyomait. Sőt korábbi vizsgálatok azt is felfedték, hogy időszámítás szerint 774-775-ben és 993-994-ben is történt egy-egy jelentős esemény.

Az adatok azt sugallják, hogy az efféle hatalmas geomágneses viharok visszatérően fordulnak elő, és könnyen elképzelhető, hogy még a vártnál is gyakoribbak. Hogy pontosan milyen hatással lenne a modern társadalomra egy ilyen esemény, azt nehéz megjósolni.

Forrás: 
24.hu