Kozmikus szemétdomb a Plútó

Kategória: 

Egyre nehezebb megmondani, hogy micsoda is valójában a Plútó, amit nemrég lefokoztak törpebolygóvá, most pedig kiderült, hogy csak egy nagy halom üstökös az egész. A legfrissebb elméletet a Plútó múltjáról az égitesten lévő óriási nitrogénjég gleccser, az óriási szívet formázó Szputnyik síkság közelebbi vizsgálata alapján állították fel - írja a Space.com.

Az amerikai Southwest research Insitute kutatói szerint a gleccser becsült nitrogéntartalma nagyjából akkora, mintha a Plútó egymilliárd üstökös és más Kuiper-övbéli objektum összegyúrásával jött volna létre. Chris Glein és Hunter Waite az után állították fel ezt az elméletet, hogy elemezték az európai Rosetta és az amerikai New Horizons küldetésekből származó adatokat.

Az Európai Űrhivatal (ESA) Rosetta küldetésében 2014 és 2016 között vizsgálták a Csurjumov-Geraszimenko üstököst, és egy szondát is leküldtek az objektum felszínére. A NASA New Horizons küldetésében pedig a Kuiper-öv legnagyobb lakóját, a Plútót figyelték meg közelebbről, és az űrszonda most is úton van, hogy megközelítse az öv 2014 MU69 jelű objektumát.

A kutatópáros szerint más elméletek is igaznak bizonyulhatnak, ám a most rendelkezésre álló adatok alapján nagyon is elképzelhető, hogy a Plútó egyfajta űrbéli gyűjteménye az üstökösöknek. ParaHír Könyvajánló: Thomas Loose: Eadreon történetei

Álom volt, vagy valóság? Miért vagyunk olyan biztosak abban, hogy igazat állítunk amikor felébredünk és azt mondjuk, még szerencse, illetve sajnos csak álom volt az egész? Mindkét világ egyformán kézzelfoghatónak tűnik olykor-olykor nem? Lehetséges volna, hogy létezik egy hely, egy világ, melyet saját magunk formálhatunk kedvünk és fantáziánk szerint? Létezik. 

Ebbe a varázslatos világba kalauzollak el kedves olvasó, ki most ezt a kötetet a kezedben tartod. Természetesen csak akkor, ha megengeded.

Érdekelne a könyv? << KATT >> 

Forrás: 
Index