Újrafelhasználható teherűrhajót épít Oroszország

Kategória: 

Újrafelhasználható teherűrhajót fejleszt ki 2022-re a majdani új orosz űrállomás kiszolgálására az Enyergija orosz űrrakéta-építő vállalat.

 

 

Új, öt modulból álló űrállomás váltja az ISS-t

A vállalat pénteki tájékoztatása szerint a teherűrhajó felbocsátására a Szojuz-2.1b típusú, nagy teherbírású hordozórakétát használják majd.

Szojuz-2b hordozórakéta indítása

FORRÁS: RUSSIANSPACEWEB.COM

Az újrafelhasználható űrhajó két tonna súlyt vihet a fedélzetén, a Földre pedig 500 kilogrammos teherrel térhet vissza, illetve az űreszköznek lesz külön még egy olyan része is, amely egy tonna rakomány szállít, de visszatéréskor elég a légkörben.

A Nemzetközi Űrállomás az ISS-hez csatlakozott Endaveour űrsiklóval

FORRÁS: NASA

Jevgenyij Mikrin, az Enyergija emberes űrrepülésrendszereiért felelős főkonstruktőre januárban jelentette be, hogy a vállalat újrafelhasználható teherűrhajót fejleszt majd az új orosz űrállomás ellátására, azt követően, hogy megszűnik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üzemeltetése.

A Nemzetközi Űrállomásra utazó három asztronauta: Mihail Kornyijenko, Gennagyij Padalka és Scott Kelly az űrkabin lépcsőjén pózolnak

FORRÁS: NASA/BILL INGALLS

Az új orosz űrállomásról azt mondta, hogy öt modulból áll majd, súlya 60 tonna lesz.

Jelenleg csak amerikai Dragon képes teher visszahozására

Jelenleg csak az amerikai SpaceX cég - a NASA űrkutatási hivatal megbízásából - Dragon űrhajói képesek visszatérni teherrel a fedélzetükön. Az orosz Progressz űrhajók szállítanak ugyan terhet az ISS-re, de ezeket visszatéréskor elsüllyesztik a Csendes-óceán hajók által nem használt részén.

Egy orosz teherűrhajó megközelíti a Nemzetközi Űrállomást

FORRÁS: SKYWIRE

Az Enyergija vállalat pénteken arról is beszámolt, hogy 2019 augusztusában Szojuz-MSZ típusú, személyzet nélküli űrhajót küld a Nemzetközi Űrállomásra. A korábbi ilyen típusú űrhajókat, amelyek az új személyzetet szállították az ISS-re, mind űrhajósok irányították.

Az amerikai Dragon teherűrhajó

FORRÁS: NASA

Ezt az űrhajót Szojuz-2.1a hordozórakétával állítják Föld körüli pályára. A személyzet nélküli repülés előnye, hogy nagyobb terhet vihet magával az űreszköz, mivel nincs szükség olyan felszerelésre, amely az űrhajósok munkafeltételeinek megteremtéséhez szükséges.



ParaHír Könyvajánló: Thomas Loose: Eadreon történetei

Álom volt, vagy valóság? Miért vagyunk olyan biztosak abban, hogy igazat állítunk amikor felébredünk és azt mondjuk, még szerencse, illetve sajnos csak álom volt az egész? Mindkét világ egyformán kézzelfoghatónak tűnik olykor-olykor nem? Lehetséges volna, hogy létezik egy hely, egy világ, melyet saját magunk formálhatunk kedvünk és fantáziánk szerint? Létezik. 

Ebbe a varázslatos világba kalauzollak el kedves olvasó, ki most ezt a kötetet a kezedben tartod. Természetesen csak akkor, ha megengeded.

Érdekelne a könyv? << KATT >>



 

Forrás: 
MTI