350 ezer csillag segítségével keresik a Nap elveszett testvéreit

Kategória: 

Mintegy 350 ezer csillag kémiai profiljának feltérképezése révén keresi egy nemzetközi kutatócsoport a Nap "eltűnt testvéreit", azokat a csillagokat, amelyektől születésük után elszakították a galaktikus erők.

A négy éven át tartó kutatás során azonosították a Tejútrendszerben lévő csillagok kémiai összetételét, hogy egyezéseket keressenek a Nappal. Gayandhi De Silva, a Sydney-i Egyetem vezető tudósa szerinta csillagok kémiai összetétele segíthet megtalálni ősi rokonaikat, és megérteni, hogyan formálódott az univerzum az ősrobbanás után, 14 milliárd évvel ezelőtt.A szakértő szerint egyedülálló adatgyűjteményről van szó.

A Nap a becslések szerint 4,5 milliárd évvel ezelőtt alakult ki egy csoport más csillaggal együtt, amelyek aztán később elszakadtak egymástól és szétszóródtak a Tejútrendszerben. De az ugyanabból a csillaghalmazból származó csillagok ugyanolyan kémiai összetételűek.

 ParaHír Könyvajánló: Nemere István: Csapás az űrből

Egy ​Magyarországon eléggé szokatlan műfaj: az űrhorror egyik alapvető művét tartja kezében az olvasó. Igaz, csak az eredet kozmikus – utána a történet már nagyon is a Földön játszódik. 

Olyan haláloknak leszünk tanúi, amelyeket eddig sem filmekben nem láttunk, sem könyvben nem olvashattunk. Mindenki attól retteg, ami a lelkében lapul. És a „kő” pontosan ismeri minden tulajdonosa múltját, hajlamait és bűneit…

 

Érdekelne a könyv? << KATT >> 

A csillagászok csúcstechnológiával készült színfényképező berendezést (spektrográfot) használtak a Sydneytől 490 kilométerre északnyugatra, Coonabarabran közelében lévő óriási Anglo-Ausztrál Teleszkópon a csillagok kémiai összetételének elemzésére. Martin Asplund, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) professzora elmondta, hogya Galaktikus Régészeti Kutatás (Galactic Archaeology Survey - GALAH), képes lehet több mint egymillió csillag ősének felkutatására.

A szakértők eredményeiket szerdán mutatták be a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society and Astronomy and Astrophysics című szaklapban.

Forrás: 
MTI