New Yorkot is elpusztíthatta volna a semmiből feltűnt kisbolygó

Kategória: 

Akár egy New York méretű várost is elpusztíthatott volna az az aszteroida, ami november 9-én száguldott el a Földtől alig 117 ezer kilométerre. A legijesztőbb, hogy a NASA csak az elhaladást követően észlelte az égitestet.

Az égitest – amely őrületes, 9 kilométer per másodperces sebességgel száguldott – mindössze a Föld-Hold távolság harmadára volt tőlünk, írja a Daily Mail.

A 2017 VL2 elnevezésű, 16-32 méter átmérőjű űrsziklát először a Hawaii-szigeten található Mauna Loa obszervatórium vette észre november 10-én egy nappal az után, hogy elhaladt a Föld mellett. Ha nekiütközött volna a Földnek, 6 kilométeres körzetében mindent elpusztított volna.

A 2017 VL2 pályája

Forrás: NASA

Az objektum legközelebb 2125-ben közelíti meg bolygónkat.

Potenciálisan veszélyes aszteroidák

A 2017 VL2 az úgynevezett Apollo-típusú aszteroidacsaládba tartozik, melyek mindannyian földsúroló objektumok. A német Karl Reinmuth fedezte fel őket az 1930-as években. Nagyjából 1500 olyan Apollo-típusú aszteroida ismert, amelyek elég nagyok és elég közel haladnak el ahhoz, hogy becsapódva komoly pusztítást vigyenek véghez.

Elméletben minden földközeli objektumot a NASA figyel. Az űrügynökség feladata, hogy megbecsülje, mennyi az esélye egy veszélyesebb kisbolygó becsapódásának. Azok az aszteroidák, amik 100 méternél nagyobb átmérővel rendelkeznek és 4,6 millió kilométernél közelebb vannak Földünkhöz, potenciálisan veszélyes aszteroidáknak minősülnek.

Forrás: 
ORIGO