Nagyon közel haladt el mellettünk egy aszteroida

Kategória: 

Egy apró aszteroida száguldott el a Föld mellett a múlt héten. Nagyon közel volt, de mérete miatt nem jelentett veszélyt.

A 2017 EA aszteroida március 2-án haladt el a Föld mellett mindössze 14 500 kilométeres távolságra. Ez kevesebb mint a Hold Földtől mért távolságának tizenketted része, vagyis közelebb volt hozzánk, mint az úgynevezett geostacionárius pályán keringő műholdak – írja a Space.com csillagászati portál.

Az objektumot a Catalina Sky Survey égboltfelmérő program fedezte fel mindössze hat órával az előtt, hogy megközelítette volna bolygónkat. Az égitestet más obszervatóriumok is észlelték. A pályaszámítások szerint az aszteroida 100 év múlva halad el ismét a Föld mellett.

Közelebb volt, mint a geostacionárius pályán keringő műholdak

Forrás: D. Farnocchia/NASA/JPL

Az űrszikla valószínűleg akkor sem jelentett volna komolyabb fenyegetést, ha belép az atmoszférába. Átmérője ugyanis mindössze három méter, így vélhetően elégett volna még a légkörben. Azt azonban még a portálnak nyilatkozó szakértő sem tudta megmondani, milyen összetételű objektumot sikerült észlelni, ehhez további kutatómunkára lenne szükség.

Forrás: 
ORIGO