Szokatlan, radioaktív sugárzás jelent meg Európa felett - a forrás ismeretlen

Kategória: 

Európa több pontján is szokatlan mértékű radioaktív sugárzást mértek a levegőben a szakemberek. A változó széljárás miatt nem lehet megmondani, hol lehet a sugárzás forrása, de már Európa nagy része felett megjelent.

A jód-131 izotóp kis mennyiségben jelenleg az egész kontinens felett megtalálható. Január elején Norvégiában vették észre, azóta pedig fokozatosan terült el Európa felett – számolt be róla az Independent. A radiaktív sugárzás mértéke szokatlan.

A hatóságok január óta nem találták meg a forrást, vagyis egyelőre nem tudni, honnan származik a sugárzó izotóp. A szakemberek szerint egy orosz atomrakéta titkos indításából vagy egy gyógyszerüzemből is kerülhetett a levegőbe az izotópból. Ugyanakkor nem ez az első ilyen eset, 2011-ben például a csillebérci Izotóp Intézet Kft. kéményéből hónapokon át az elvártnál nagyobb mértékben szökött a jód-131 izotóp, ami akkor a Közép-Európa légterében mért magasabb radioaktív sugárzásért volt felelős.

© IRSN

A szakemberek azért is értetlenül állnak a dolog előtt, mert a jód-131 általában más radioaktív anyagokkal együtt jelenik meg, ezúttal viszont “csak” ez az izotóp van a levegőben. A felezési ideje ráadásul nagyon rövid (mindössze 8 nap), január óta azonban folyamatosan jelen van, ami egy konstans használatot feltételez.

A témában már megindultak a találgatások, az összesküvés-eméletek szerint a norvégiai megjelenés az oroszokra utalhat, akik északon titkos kísérleteket folytatnak. Az izotóp ráadásul szorosan kapcsolódik az atombombákhoz, de ugyanúgy megtalálták a csernobili és a fukusimai erőműbaleset után is. Ugyanakkor bizonyos daganatos megbetegedések esetén is ezzel próbálják elpusztítani a rákos sejteket, így az sem kizárt, hogy az orvoslással kapcsolatos a megjelenése.

A nukleáris biztonságért felelős francia IRSN szerint a mért értékek még az egészségügyi határérték alatt vannak, így a sugárzás nem veszélyes a szervezetre.

Forrás: 
HVG.hu