Ilyen galaxist még senki sem látott

Kategória: 

Különleges galaxist fedeztek fel a csillagászok tőlünk 359 millió fényévre. A csillagvárosnak nemcsak egy, hanem két gyűrűje is van. Ilyet korábban nem láttak a szakemberek.

A PGC 1000714 leginkább a gyűrűs galaxisokra emlékeztet. E csillagvárosoknál létezik egy ősi galaxismag, amit fiatal csillagok gyűrűje vesz körül. Ha azonban jobban szemügyre vesszük, a PGC 1000714 eltér társaitól: a magot nem egy, hanem két gyűrű is körülveszi, ilyet pedig korábban még nem láttak a kutatók.

Olyan, mintha egy hópárducot vagy más, rejtőzködő állatot sikerült volna elcsípnünk"– mondta Patrick Treuthardt csillagász a CNN műsorában. A szakértő hozzátette: a gyűrűs galaxisok (vagy Hoag-objektumok) eleve nem tartoznak a világegyetem leggyakoribb képződményei közé, ám olyat még senki sem látott, hogy egy ilyen csillagvárosnak két gyűrűje is lenne.

 

A PGC 1000714 hamisszínes képe

Forrás: Ryan Beauchemin

Külső és belső gyűrű

Treuthardt és kollégái a chilei Las Campanas obszervatórium segítségével vizsgálták a PGC 1000714-et. Kiderült, hogy a külső gyűrű kékes színnel tündöklő csillagai mindössze 0,13 milliárd évesek, a belső vörös galaxismag kora azonban eléri az 5,5 milliárd évet. A külső gyűrű belsejében található a második, belső gyűrű. Ez már jóval idősebb csillagokat tartalmaz, a felvételeken színük is vörösesnek látszik. A két gyűrűt látszólag semmi nem kapcsolja össze.

A kutatók úgy gondolják, a PGC 1000714 belső és külső gyűrűje két különálló időszakban jött létre, mivel azonban ilyen jellegű csillagvárost még nem láttak a szakemberek, semmi biztosat nem lehet mondani. Azt sem tudni, ez a szerkezet mennyi ideig marad fenn: tartósnak számít-e vagy (csillagászati értelemben véve) „hamar" széthullik. A belső gyűrű csillagainak pontos korát egyelőre nem sikerült megállapítani, ehhez további vizsgálatok szükségesek.

Az eredményeket a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban tették közzé.

Forrás: 
ORIGO