Furcsa felhők forognak a Titánon

Kategória: 

Titokzatos, vékony felhőket észlelt a Titán felső légkörében a NASA Cassini űrszondája, amikor átrepült a Szaturnusz holdja fölött június 7-én és július 25-én. Csak az űrszonda infravörös spekrométere (VIMS) látott át a Titán ködös légkörén, hogy lefotózza a nehezen elcsíphető felhőket, a másik tudományos képalkotó műszer (ISS) egészen más képet rögzített.

 

 

Éppen a különbségek miatt érdekesek ezek a képek. Felmerül a kérdés, hogy a felhők miért láthatók bizonyos felvételek, míg a többin nyomuk sincs. Ez azért különösen rejtélyes, mert a két felvétel nagyjából egy időben készült.

A fölső képet készített az Imaging Science Subsystem, és szinte teljesen felhőmentes. Az alsó, színes képet a Visual and Infrared Mapping Spectrometer készítette, és kiterjedt felhőzet látható rajta. Forrás: NASA/JPL-Caltech/SSI/Univ. Arizona/Univ. Idaho

A fölső képet készített az Imaging Science Subsystem, és szinte teljesen felhőmentes. Az alsó, színes képet a Visual and Infrared Mapping Spectrometer készítette, és kiterjedt felhőzet látható rajta.
Forrás: NASA/JPL-Caltech/SSI/Univ. Arizona/Univ. Idaho
 

Az ISS-nek egy széles és egy szűk látószögű digitális kamerája van, amelyek a látható fény hullámhosszán működnek, kicsit belelógva az infravörös és az ultraibolya tartományokba. Ezzel szemben a VIMS érzékelője a hosszabb infravörös tartományban működik. Az ISS körülbelül 640 000 kilométeres, míg a VIMS nagyjából 45 000 kilométeres távolságból exponált. Az eltérések ellenére a NASA munkatársai úgy gondolják, hogy az ISS képein is legalább a felhők nyomainak látszani kéne.

A tudósok azt feltételezik, hogy a választ a Titán ködös légkörében kell keresni, mert ezen sokkal könnyebb átlátni a hosszabb infravörös tartományban, mint a csupán közel-infravörös hullámhosszakat érzékelő műszerekkel.

Forrás: 
Index