Féldrágakőre bukkantak az antarktiszi meteoritban

Kategória: 

Egy kis darab opált fedeztek fel egy Antarktiszon talált meteoritban. Ez az első alkalom, hogy a féldrágakő nyomaira bukkantak egy aszteroidáról származó meteoritban.

Hilary Downes, a Londoni Egyetem Birkbeck Intézetének munkatársa és csapata hétfőn Nottinghamben mutatta be kutatása eredményét a brit Királyi Csillagászati Társaság ülésén.

Opált eddig egy alkalommal találtak egy Marsról származó meteoritban. A homok egyik fő anyagából, szilícium-dioxidból álló opál akár 30 százalékban is tartalmazhat vizet. A vizsgált, EET 83309 katalógusjelű meteorit az elemzések szerint egy kisbolygóból származik. Az opáltöredékek ezért újabb bizonyítékai annak, hogy az aszteroidák nagyobb mennyiségű vízjeget is tartalmazhatnak.

Az EET 83309 benne az apró opáltöredékekkel

Forrás: H. Downes

Hogyan jöhetett létre az opál?

"Leleteink arra utalnak, hogy az opál még azelőtt kialakult, hogy a meteorit kitört az aszteroida felszínéről, hogy végül a Földön, az Antarktiszon landoljon" - mondta el Downes. Lehetséges, hogy maga a víz egy meteorit révén került az aszteroidára, és így jött létre az opál - feltételezik a szakértők.

Egy széttöredező aszteroida művészi illusztrációja

Forrás: NASA/JPL-Caltech

Az EET 83309-en magán is számos meteoritbecsapódás nyoma látható. Ezek a meteoritok a Naprendszer más régióiból érkező anyagokat is szállíthattak.

A kutatás alátámasztja azt az elméletet, amely szerint a Földön lévő víznek legalább egy része aszteroidáktól származik. "Bár jogosan tartunk egy aszteroidabecsapódás következményeitől, lehetséges, hogy több milliárd évvel ezelőtt így jutott víz a Földre és hozzájárult, hogy azzá az élettől nyüzsgő világgá váljon, amelyben most élünk" - fogalmazott Downes a Birkbeck College közleményében.

Forrás: 
MTI