Nem minden földönkívüli, ami annak látszik - Felfedték a 800 éves mobiltelefon titkát

Kategória: 

Mégsem bukkantak rá földönkívüliek nyomaira a tudósok. Immáron bebizonyosodott, hogy nem E. T. hagyta itt a mobilját, hogy később hazatelefonáljon. Sőt, még csak nem is régészeti leletről van szó. A butaság gyorsan terjed ezért jó, ha a hírek mögé nézünk és nem hiszünk el mindent, amit kézhez kapunk.

 

Nagyot robbant 2015 decemberében az UFO-hívők körében a 800 éves földönkívüli mobiltelefon híre. A korábbi információk szerint a különös leletre osztrák régészek bukkantak rá Salzburg közelében. A számtalan földönkívüliekkel foglalkozó weboldal és Youtube-csatorna közül nem mindegyik kezelte fenntartással a különös esetet.

Rossz hír a hívőknek, hogy már a felfedezés után nem sokkal komoly kritikák merültek fel. A héten ráadásul egy német szobrász, Karl Weingärtner is interjút adott több lapnak, például a Huffingtonpostnak is, felfedve a lelet rejtélyét. A férfi  – állítása szerint – a különös tárgyat még 2012-ben készítette, hogy később pénzzé tegye. A műalkotást szándékosan faragta mobiltelefon formájúra, ahogy a sumer ékírásos jelek sem véletlenül kerültek a készülék “nyomógombjaira”.

Weingärtner később online értékesítette a szobrot. 2012-ben a művész csapata, az Art Replik stúdiója a Facebook-oldalukon valóban posztolt egy képet a “telefonról”, ahol tréfásan el is nevezték BabyloNokiának a tárgyat – tévesen, mert a szobor modellje egy Sony Ericsson SH 888, vagy S 868 lehetett.

A hír elterjedésének hallatán a szobrász nem is értette, miért kelhetett önálló életre a BabyloNokia története – három évvel az eredeti kép közzététele után. Weingärtnernek esze ágában sem volt a tömegek megtréfálása, ő csak egy egyszerű szobrot akart faragni. Tudva, hogy a művésznek nem volt célja az átverés, a hírekben felbukkanó különböző adatok eredete is nagyon különös. Az eset érdekes példája az információtorzulásnak.

Így lett az 1200+2000-ből 800

A “800 éves telefon” történetének első felbukkanására nehéz rálelni. A cikk, amely elindította a lavinát, 2015. december 21-én jelent meg. A hír hivatkozásként egyetlen – valószínűleg mexikói – Youtube-videót tartalmaz. A felvétel a tárgy leírása mellett nem említ túl sok információt. A narrátor elmondja, hogy korábban, Ausztriában találták meg a leletet, melyet a tudósok a Krisztus előtti XIII. századra datáltak. Érdekes módon ebben a bizonyos cikkben a “Krisztus előtti” rész kimaradt, és maradt szimplán XIII. század. Így nevezhették el a “800 éves telefon”-nak.

A történet alakulását innentől nehéz nyomon követni, mivel a különböző konteós oldalak tudósai rengeteget “szakértettek”, illetve különböző nyomozási technikáikkal alaptalan következtetéseket vontak le. Sok helyen érthetetlen, fals adatokat is hozzáköltöttek a mobil sztorijához.

Egyes oldalak már pár nappal az első cikk megjelenése után a lelet feltárásának pontos helyét is megnevezték: a Salzburgtól 20 kilométerre található Fuschl am See-t. Hogy az információt honnan szedték, annak szinte lehetetlen utánajárni. Talán valamilyen titkos, sötétzsaru-aktára akadhattak rá.

A végén odáig fajult az ügy, hogy több helyen kombinálták az eredeti cikk, és a Youtube-videó adatait. Ezek az oldalak egy 800 éves telefonról cikkeztek, amelynek keletkezését a kutatók “13th century BCE”-re, azaz a Krisztus előtti XIII. századra helyezték. Egy nem túl bonyolult matematikai művelettel ellenőrizni lehet, hogy a “mínusz” 1200-as és a “plusz” 2000-es esztendők között nem 800 év telt el.

Az ókori asztronauták és a “téglafon”

Az UFO-kutatóknak az sem fordult meg a fejében, hogy a csúcstechnológiával rendelkező idegenek vajon miért ilyen kényelmetlen, primitív eszközt használtak, ha például a csillagközi űrutazás nem okozott problémát nekik. A szaktekintélyeknek és olvasóknak az sem szúrt szemet, hogy olyan egyértelmű a hasonlóság a 3200 éves tárgy és az 1990-es évek végén – 2000-es évek elején használt telefonok között, mintha csak fogtak volna egy mobilt, és lemásolták volna. (És lám, valóban így keletkezett az alkotás!)

Nem adott okot a kétkedésre, hogy a mezopotámiai eredetű leletekre nagyon nehéz lenne a kőkorszak óta lakott, de a Krisztus előtti XIII. században fejletlen kereskedelemmel rendelkező salzburgi területeken rábukkanni. Fuschl am See környékének első történeti feljegyzései például a VIII. század végéről származnak, ez az úgynevezett Notitia Arnonis. Tehát nem valószínű, hogy a korszakban olyan fejlett kultúra létezett a település környékén, amely közvetlen kapcsolatban állt volna közel-keleti civilizációkkal.

Igaz, nem mehetünk el szó nélkül az 1950-es években Bolíviában talált, sumer motívumokat hordozó Fuente Magna esete mellett. A különös tálra egy farmer talált rá, és a régészszakmában komoly kérdéseket vetett fel. Ez természetesen egy kivételes, mondhatni lehetetlen lelet volt, a földönkívüli rajongói oldalak közül mégis volt olyan, amely egyenértékűként kezeltek a tárgyat a 800 éves telefonnal.

Egy összeesküvés-elmélet receptje

A cikkírók munkáját a kommentelők gondolták tovább. Egyes hozzászólók a szerzők szándékos, vagy vétlen sugallatára már leleteket eltitkoló régészeket és történelemhamisító kormányokat véltek felfedezni az eset hátterében. Kész is volt az összeesküvés-elmélet, igaz, csak rövid ideig élhetett.

Akárhogy is alakult ki a idegen telefon története, figyelemreméltó a jelenség. Nem csak azért, mert egy összeesküvés-elmélet hibáira mutat rá, hanem azért is, mert jól példázza a médiában sokszor megfigyelhető információtorzulást.

Kicsit olyan az egész, mint az a játék, ahol az első diák fülébe a tanár precízen felolvas egy üzenetet. A gyereknek tovább kell adnia a mellette álló társának az információt, aki még kevesebbre fog emlékezni az elmondottakból. Esetleg hozzá is költ a történethez. Az utolsó diák már meg sem próbál értelmes mondatokat összerakni, csak elhadarja, amit korábban a fülébe mormoltak.

 

 
Forrás: 
24.hu nyomán ParaHír