Légköre lehet egy Földhöz közeli exobolygónak

Kategória: 

Az eddig megfigyelt exobolygók közül a legközelebb van a Földhöz az az új égitest, amelyet májusban fedezett fel a Massachusettsi Műszaki Egyetem tudóscsoportja, és amelynek légköre lehet.

 
 
 

A Nature című brit tudományos folyóirat szerdai számában megjelent tanulmány szerint a GJ 1132b jelű, a Földéhez hasonló méretű új exobolygó 127 fényévnyire található, azaza világegyetem léptékei szerint "egy utcasaroknyira".

Kőzetbolygó, de nagyon forró

"Galaxisunk mintegy 100 ezer fényévnyi terjedelmű. Ez tényleg a Nap egyik közeli szomszédja" - hangsúlyozta közleményében Zachory Berta-Thompson, a Massachussetts-i Műszaki Egyetem (MIT) tanára, a tanulmány társszerzője.

A Vénuszhoz is hasonlítják a szomszédban talált exobolygót

Forrás: NASA

A Földnél 1,2-szer nagyobb exobolygó egy kis csillag körül kering. Miután megmérték utóbbi oszcillációját, a kutatók úgy becsülték, hogy az exobolygó tömege a Föld 1,6-szorosa. A mérete és a tömege alapján úgy vélik, hogy a GJ1132b kőzetbolygó, mint a Föld. Ezzel azonban véget is ér a hasonlóság, merta tudósok becslése szerint igen magas a hőmérséklete: 226 Celsius-fok.

Élet nem lehet rajta

A magas hőmérséklet miatt a GJ 1132b-n feltehetőn nincsen víz cseppfolyós állapotban, így az általunk ismert életformára sem alkalmas. A tudósok mégis úgy vélik, hogy ez a hőmérséklet nem zárja ki, hogy a bolygónak légköre legyen. "Túlságosan meleg ahhoz, hogy élet legyen rajta, de a hőmérséklete sokkal hűvösebb, mint az általunk ismert más kőzetbolygóké" - jegyezte meg Zachory Berta-Thompson.

A Földhöz hasonló exobolygók sorrendben: Kepler 22b, Kepler 69c, Kepler 452b, Kepler 62f és Kepler 186f

Forrás: Wendy Stenzel

A legtöbb kőzetekből álló exobolygó tűzgolyó, túl forró ahhoz, hogy légköre lehessen.  A kutatók bíznak abban, hogy a távcsövek új nemzedéke segítségével meg tudják állapítani az új exobolygó légkörének vegyi összetételét.

Forrás: 
MTI