Egy fizikus szerint élet lehet a Plútó felszín alatti óceánjaiban

Kategória: 

A NASA történelmi jelentőségű New Horizons küldetésének köszönhetően minden eddiginél többet tudunk a Plútóról. Ezen új ismeretek alapján egy brit fizikus nem tartja lehetetlennek, hogy kialakult az élet a törpebolygó felszín alatti óceánjaiban.

 
 

New Horizons űrszonda fantasztikusan részletes közelképei nyomán jelentősen bővültek a Plútóról alkotott ismereteink. Tudjuk például, hogy a felszínét zömmel jeges síkságok és hegyek uralják.

Noha a törpebolygó barátságtalan fagyos külseje arra utal, hogy igen csekély a valószínűsége annak, hogy élet létezhetne a felszínen, más a helyzet a felszín alatt rejtőző világgal.

A Plútó jéggel borított hegyei

Forrás: NASA

Brian Cox, brit fizikus szerint a Plútó külső kérge alatt meghúzódó, felszín alatti óceánok sokkal kedvezőbb körülményeket nyújthatnak az élet számára.

A New Horizons űrszonda adataiból arra következtethetünk, hogy a Plútó felszíne alatt óceánok bújnak meg.Ez azt jelenti, hogy – ha a földi életről alkotott elképzelésünk kicsit is helyes – ebben lehetnek élőlények” – mondta Cox a The Times magazinnak.

Forrás: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Még csak 5 százalékát látták az adatoknak

 

A Plútó mellett elrepülő New Horizons által gyűjtött sok geográfiai adat meglepte a kutatókat.Így például a folyó jég, valamint az akár 3500 méter magas jéghegyek felfedezése is.

„E hegyek alapját minden bizonnyal úgynevezett vízjég alkotja” – mondta Alan Stern, a New Horizons küldetés vezető elemzője, nem sokkal az után, hogy a szonda elrepült a törpebolygó mellett. „Először látunk vízjeget a Plútón. Egész biztosak lehetünk abban, hogy rendkívüli bőségben fordul elő víz az égitesten.”

A NASA még most is folyamatosan kapja az adatokat a szondáról, és a kutatók eddig az összegyűjtött anyagoknakcsak nagyjából 5 százalékát látták,így még sok minden kiderülhet a Plútóról. Ebben a pillanatban azonban lehetetlen megmondani, hogy az új adatok között lesz-e olyan, ami eleget árul el a törpebolygó vizes környezetéről ahhoz, hogy alátámassza Cox feltevését.

Plútó

Forrás: NASA, Johns Hopkins Univ./APL

És noha nagyon elképzelhető, hogy létezhet élet a láthatatlan vizes környezetben a Plútó külső felszíne alatt,ezek valószínűleg rendkívül egyszerű életformák, amilyenek az egysejtű élőlények,mondta Cox.

„A tudomány jelenlegi álláspontja szerint a komplex élet valószínűleg ritka” – fejtegette Cox a The Timesnak. „Mi fizikailag jelentéktelenek vagyunk, de talán mégis nagyon értékesek.”

Forrás: 
Origo.hu