Fénylő zebracsíkos hegy van a Ceresen

Kategória: 

Minden eddiginél élesebb képeket küldött a Ceres törpebolygó feltérképezésén dolgozó Dawn űrszonda. A Ceres főleg a titokzatos, erős fényű foltjai miatt került be a köztudatba, pedig bőven van még érdekesség a felszínen.

 

A friss képeken például egy kúp formájú hegyet fedeztek fel a kutatók, amelynek oldalán fényes csíkok futnak le egészen a talajig. Ahogy a fényes foltoknál, úgy ezekkel kapcsolatban sincs nagyon ötlet, hogy vajon mi alkothatja pontosan a látottakat.

Szerencsére bőven lesz idő gondolkozni. A pillanatnyilag 1470 kilométer magas pályán köröző Dawn még jó pár hétig azzal lesz elfoglalva, hogy a folyamatos fényképezés mellett egyéb műszerekkel is vizsgálja a felszínt, így a következő két hónap alatt összesen hatszor mérik fel az egész bolygót újabb érdekességek után kutatva.

A szonda október végén aztán még ennél is közelebb ereszkedik majd, akkor alig 375 kilométeres magasságból kering majd a Ceres körül. Ez nagyjából az a magasság, ahol a Nemzetközi Űrállomás pályája is van a Földhöz képest, így a szakemberek még a mostaninál is jóval nagyobb felbontású képekre számítanak. Most egyébként egy képpont 140 métert jelent a valóságban.

Forrás: 
index.hu
Nasa