Gyönyörű kép a Szaturnusz gyűrűjéről

Kategória: 

A Szaturnusz gyűrűje, Mimas és Dione holdja látszik azon a gyönyörű fotón, amelyet a Cassini széleslátószögű kamerájával készített. 

 

 

 

 

 

Olyan gyönyörű, hogy szinte már nehéz elhinni: valódi fotóról van szó. A NASA legújabb képét a Szaturnuszról a Cassini űrszonda széleslátószögű kamerája készítette, balra a Dione hold, jobbra pedig a Mimas látható rajta.

Porszemtől autó nagyságú kőzetek alkotják

 

A Szaturnusz gyűrűit már kisebb távcsővel is meg lehet figyelni a Földről, 6630 és 120700 kilométer magasságban találhatók a bolygó egyenlítője fölött. Átlagos vastagságuk 10 méteres, de vannak bennük akár 4 kilométeres magasságokat elérő hullámok is.

A NASA fotóján a Dione és Mimas holdak is láthatók

Forrás: NASA

Kőzetekből, vas-oxidból és jégrészecskékből állnak, amelyek mérete a porszemtől az akár gépkocsi méretűig terjednek. Míg a legnagyobb gyűrűrések, mint például a Cassini-rés vagy az Encke-rés, a Földről is megfigyelhetők, a Voyager szondák felfedezték, hogya gyűrűket több ezer kisebb gyűrű és vékony rések bonyolult szerkezete alkotja.

Apró holdak az óriásbolygó mellett

 

A Cassini körülbelül egy millió kilométeres távolságra volt a Szaturnusztól, amikor a képet készítette. A Mimas 396 kilométer átmérőjű, a Dione pedig 1123 kilométeres. Mindegyikük aprónak tűnik a bolygóhoz képest. A fotón a gyűrű megvilágítatlan része látszik.

Forrás: 
Origo.hu