ParaHIR.HU

Subscribe to ParaHIR.HU hírcsatorna
Frissítve: 2 hét 4 nap

Drámaian felgyorsulhat a Földön kívüli élet kutatása egy új felfedezés miatt

2022, október 25 - 18:38
CsillagászatKategória: Mainstream

Az amerikai kutatók felfedezése szerint az M törpecsillagok körül keringő bolygóknak jó eséllyel nincs légkörük, ezért más bolygókon kell az élet jeleit keresni.

Úgy tűnik, hogy egy földszerű bolygónak, ami egy M törpecsillag körül kering – ez a leggyakoribb csillagtípus a világegyetemben –, nincs légköre. A felfedezés – amit a The Astrophysical Journal Letters hasábjain jelentettek meg – komoly elmozdulást jelenthet a Földön kívüli élet kutatásában.

A szakemberek szerint mivel az M típusú törpecsillag a legelterjedtebb, a mostani felfedezés azt jelenti, hogy az ilyen csillagok körül keringő bolygók nagy részénél szintén hiányozhat a légkör, ezért nem valószínű, hogy ott élőlények lennének.

A vizsgált bolygó a GJ 1252b volt, ami egyetlen nap alatt kétszer kerüli meg a csillagát, és valamivel nagyobb, mint a Föld. Mivel a bolygó és az M törpe közti távolság kisebb, mint a Föld–Nap-távolság, ezért a planéta felszíne melegebb és barátságtalanabb is.

Michelle Hill, az amerikai UC Riverside egyetem asztrofizikusa és a tanulmány társszerzője szerint a csillag felől érkező nyomás elég nagy ahhoz, hogy elfújja a bolygó légkörét.

A Föld szintén veszít a légköréből a Nap miatt, ám a vulkáni tevékenységek és más szén-ciklus folyamatok segítik azt pótolni, így a veszteség alig észrevehető. A csillagok közelében lévő bolygók azonban nem tudják pótolni ezt a veszteséget.

A Naprendszerben ilyen a Merkúr. Van légköre, de nagyon vékony, mivel túlságosan közel van a Naphoz. A meglévő légköre folyamatosan az űrbe szökik. A kutatók a GJ 1252b esetében a bolygó infravörös sugárzását mérve állapították meg, hogy nincs légköre.

A felszínén nappal 1228 Celsius-fok lehet, ami olyan forró, hogy az arany, az ezüst és a réz is megolvadna ott. Ez, valamint az alacsony nyomás arra enged következtetni, hogy nincs légköre az égitestnek, és még hatalmas mennyiségű szén-dioxid-kibocsátás mellett sem lenne képes azt megtartani.

A probléma, hogy az M törpék jóval aktívabbak, mint a mi Napunkhoz hasonló csillagok, így jóval több rajtuk a napkitörés is. A szakemberek ugyanakkor ennek ellenére is reménykednek abban, hogy ha egy bolygó kellően messze van az M törpe csillagától, megmaradhat a légköre. Ez azonban nem biztos, így további kutatásokra lesz szükség a témában.

Forrás: HVGKapcsolódó: A földönkívüliek már itt vannak az izraeli űrprogram volt vezetője szerintA földönkívüliek most is csevegnek, csak mi nem halljuk őket?A NASA vezetője kijelentette: létezik földönkívüli életEz a gáz árulkodhat a földönkívüli életről
Kategóriák: UFO

Ritka űrbéli eseményről készült videó

2022, október 15 - 18:43
MarsKategória: Mainstream

Különleges jelenséget sikerült megörökítenie egy űrszondának – írja a ScienceAlert. Az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express űreszköze azt figyelte meg, ahogy a Mars egyik holdja, a Deimos kitakarja a Jupitert és annak holdjait.

Az együttállás 2022. február 14-én történt, az eseményről 80 kép készült, melyekből aztán egy videót hoztak létre.

Az ESA szerint a hasonló események ritkák, mivel a Deimosnak egy síkban kell lennie a Jupiter holdjaival.

A Deimos egyébként nem nagy, mindössze 15 kilométer széles. A felvételen az objektum előbb a Jupiter Europa nevű kísérőjét, majd a Ganymedét, ezt követően magát a gázóriást, végül pedig az Iót és a Callistót takarja.

A különleges együttállás lehetővé tette, hogy a szakértők pontosítsák a Deimos pozíciójára és pályájára vonatkozó adatokat. Apró méretük és halványságuk miatt a Földről nehéz a marsi holdakat tanulmányozni.

A pálya vizsgálatával a kutatók jobban megérthetik a Mars két holdjának eredetét. Nem tisztázott, hogy a Deimos, illetve társa, a Phobos, egy nagyobb égitest maradványai-e, vagy olyan aszteroidák, amelyeket befogott a Jupiter.

Az ilyen elemzések egyúttal az objektumok jövőjének megértéséhez is hozzájárulhatnak. A Phobos egyre közeledik a vörös bolygóhoz, a becslések alapján pedig 100 millió év múlva a gravitáció szét fogja tépni, átmeneti gyűrűt alakítva ki a törmelékekből. A Deimos ezzel szemben fokozatosan távolodik, idővel pedig el is szabadulhat.

Forrás: 24.huKapcsolódó:  Ritka, titokzatos ásványt találtak a MarsonA Curiosity nagy meredélyre kaptatott fel a MarsonA Hold egy darabja üldözi a MarsotA Mars kérgéből származhat a bolygó légkörének egy része
Kategóriák: UFO

Sikerült a bolygóvédelmi teszt: a NASA szondája arrébb lökött egy nagyobb aszteroidát

2022, október 11 - 21:14
AszteroidaNASAKategória: Mainstream

A NASA hivatalos közleményben erősítette meg, hogy sikerrel végződött a DART-misszió: szondájuk megváltoztatta a Dimorphos nevű égitest pályáját.

Sikeresen módosította a Dimorphos nevű aszteroida pályáját a NASA azáltal, hogy szándékosan belevezetett egy űrszondát. A történelmi jelentőségű műveletre szeptember végén került sor, de az csak most derült ki, hogy az ütközés célja megvalósult: az űrszikla pályája megváltozott.

A NASA a bolygóvédelmi tesztet azért végezte el, hogy kiderüljön: van-e lehetőség arra, hogy a Földre potenciális veszélyt jelentő égitesteket ilyen módszerrel, vagyis ütközéssel arrébb tessékeljék. Ez a szervezet friss bejelentése szerint immár nem csupán álom, nemrég meg is történt, amit a közben visszaérkezett adatok is igazoltak.

A Guardian által idézett közlemény szerint a NASA a DART (Double Asteroid Redirection Test) program nyomán

mintegy 32 perccel módosította az aszteroida pályáját.

A szondát tavaly indította útnak a szervezet, végül pedig most szeptemberben érkezett meg célpontjához, a Dimorphosba. A szerkezet ezt követően 22 500 km/órás sebességgel beleszáguldott a Földtől mintegy 7 millió kilométerre lévő égitestbe. A teszt 325 millió dollárba került.

A műveletre kiválasztott aszteroida nem jelentett veszélyt a bolygóra.

Forrás: HVGKapcsolódó: A NASA órákon belül belevezet egy szondát egy aszteroidába, ezzel fontos kérdésekre születhet válasz
Kategóriák: UFO

Hónapokig tartó cunami és földrengés követte a dinók kihalását

2022, október 7 - 20:00
földtörténetdinoszauruszokKategória: Mainstream

66 millió évvel ezelőtt egy 10 kilométeres aszteroida csapódott a Földbe, amely végső soron a dinoszauruszok kihalását eredményezte. Az ezzel kapcsolatos kutatások során olyan új bizonyítékokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy a Chicxulub becsapódása olyan hatalmas földrengést váltott ki, amely a becsapódás után hetekig, de inkább hónapokig rázta a bolygót. A megaföldrengés során felszabadult energia mennyisége a becslések szerint 10²³ joule lehetett, ami körülbelül 50 ezerszer több, mint a 2004-es 9,1-es erősségű szumátrai földrengés során felszabadult energia – írja az Eurekalert.

Hermann Bermúdez október 9-én, vasárnap Denverben, a GSA Connects találkozón fogja bemutatni a megaföldrengés bizonyítékait. Az év elején a kutató a hírhedt kréta-paleogén (K-Pg) kihalási esemény határán végzett feltárásokat végzett Texasban, Alabamában és Mississippiben – ezzel kiegészítve a katasztrofális hatás bizonyítékait dokumentáló kolumbiai és mexikói munkáját. 2014-ben a kolumbiai Gorgonilla-szigeten végzett terepmunka során Bermúdez gömbölyű lerakódásokat talált, amelyek egy aszteroida becsapódása során kerültek a légkörbe.

Az ebben talált üveggyöngyök akkor keletkeztek, amikor a becsapódás hője és nyomása megolvasztotta és szétszórta a Föld kérgét, apró, megolvadt pacákat lökve ki a légkörbe, hogy aztán a gravitáció hatására üvegként hulljanak vissza a felszínre.

A Gorgonilla-sziget partjainál feltárt sziklák az óceán mélyéről – nagyjából 2 kilométer mélyről – származnak. Ott, a becsapódás helyétől mintegy 3000 km-re délnyugatra homok, iszap és apró óceáni élőlények halmozódtak fel az óceán fenekén, amikor az aszteroida becsapódott. A 10-15 méter mélyen a tengerfenék alatt található iszap- és homokkőrétegek lágy üledékdeformáción mentek keresztül, amely máig megmaradt a becsapódás következtében. A rázkódás okozta törések és deformációk a becsapódás után lerakódott, gömbökben gazdag rétegben is folytatódnak, ami azt jelzi, hogy

a rázkódásnak hetekig-hónapokig kellett folytatódnia, amíg ezek a finomabb szemcséjű lerakódások elérték az óceánfeneket.

Közvetlenül a gömböcskék fölött megőrződött páfrányspórák jelzik a növényvilág első helyreállását a becsapódás után. A megaföldrengés okozta deformáció bizonyítékai Mexikóban és az Egyesült Államokban is fennmaradtak. A kutató számos feltárásnál cunami lerakódásokat is dokumentált, amelyeket egy hatalmas hullám hagyott hátra az aszteroidaütközés következtében.

Forrás: 24.huKapcsolódó: Dinoszauruszcsontok lehetnek a HoldonMeteoritbecsapódás hozta el a dinoszauruszok uralmátNem aszteroida pusztíthatta el a dinoszauruszokat
Kategóriák: UFO

A NASA órákon belül belevezet egy szondát egy aszteroidába, ezzel fontos kérdésekre születhet válasz

2022, szeptember 26 - 19:00
NASAKategória: Mainstream

Egy történelmi küldetés utolsó órái kezdődtek el: a NASA egy űrszondája szándékosan összeütközik egy aszteroidával, hogy kiderüljön, el lehet-e így téríteni veszélyesnek vélt űrsziklákat.

Szeptember 26-án, hétfőn, nem sokkal éjfél után a NASA tudósai végre szemügyre vehetik, miként találja majd el egyik űrszondájuk a Dimorphos névre keresztelt aszteroidát. A küldetés – hivatalos nevén Double Asteroid Redirection Test, vagyis DART – célja, hogy kiderüljön, lehetséges-e, hogy a Földre potenciális veszélyt jelentő aszteroidáknak a nekik való ütközéssel változtassanak a pályájukon.

A hétfő éjjeli események során a szonda 11 millió kilométerrel az Indiai-óceán felett fog belecsapódni a Dimorphosba. Ez az objektum nem jelent veszélyt a bolygóra (és a becsapódás után sem fog), de a módszer tesztelésére kifejezetten alkalmas. A 160 méter átmérőjű szikla a 800 méter átmérőjű Didymos körül kering – írta a Guardian. Az Európai Űrügynökség (ESA) illusztrációja kicsit beszédesebben mutatja a Dimorphos méretét. Alatta a római Colosseum:

Amikor a szonda összeütközik az aszteroidával, a becsapódás hatására törmelékfelhő keletkezik, lassítva a Dimorphost, és néhány perccel meghosszabbítva a nagyobb égitest körüli pályáját. Az ütközés pillanatában a szonda nagyjából 23 000 km/órás sebességgel halad majd.

A csillagászok mintegy 30 ezer olyan aszteroidát és üstököst követnek nyomon, amik a Föld pályája közelében haladnak el. Ezek közül ugyanakkor egyik sem fog a bolygónkba csapódni a következő néhány száz évben. A kisebbeket azonban nehezebb észrevenni, és adott esetben akár jelentős károkat is okozhatnak. Egy, az oroszországi Cseljabinszk felett 2013-ban felrobbant meteor által okozott lökéshullám miatt például 1600 embert sebesült meg.

Forrás: HVGKapcsolódó: Először kísérelnek meg mintát venni egy kisbolygóbólFelvétel készült az egyik legveszélyesebb kisbolygórólIlyet még soha nem láttunk: újabb információk az első csillagközi kisbolygórólKözeledik a végzet kisbolygója, semmi nem élné túl a becsapódását
Kategóriák: UFO

25 éven belül életet találhatunk a Naprendszeren kívül

2022, szeptember 23 - 16:20
CsillagászatexobolygóKategória: Mainstream

Egy neves svájci asztrofizikus szerint 25 éven belül életre bukkanhatunk a Naprendszeren kívül – írja az IFLScience. Sasha Quanz, az ETH Zürich munkatársa az intézmény új, az élet eredetét és elterjedtségét vizsgáló központjának megnyitóján ismertette gondolatait.

Mint a szakértő elmondta, célja az, hogy életet találjon rendszerünkön túl. Erre 25 éve van, és egyáltalán nem látja irreálisnak a feladat megvalósítását.

Quanz szerint a küldetés 1995-ben kezdődött, amikor felfedezték az első Naprendszeren kívüli bolygót, a Dimidiumot. Azóta mintegy ötezer újabb exobolygót észleltek, és a szám rohamosan nő. „Statisztikailag minden csillagnak van bolygója, és több ilyen bolygó a Földhöz hasonló méretű. Nagyon sok közülük olyan messze van a csillagától, hogy a csillagtól kapott energia igen hasonló ahhoz, amit a Föld kap a Naptól” – mondta a kutató.

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy ezeknek az égitesteknek van-e atmoszférája, illetve hogy képesek-e fenntartani az általunk ismert életet. Quanz úgy véli, hogy az áttörést a jelenleg építés alatt álló, a chilei Atacama-sivatagba tervezett EHT (Extremely Large Telescope, Rendkívül Nagy Távcső) hozhatja el. A hatalmas teleszkóp az évtized végén kezdhet el üzemelni, fő célja az lesz, hogy először készítsen képet az egyik közeli csillag Föld-szerű bolygójáról.

A kutatók idővel több tucat exobolygót örökíthetnek meg, és megismerhetik légkörüket. Quanz szerint ha sikerül azonosítani egy ígéretes jelöltet, az Európai Űrügynökség missziót indíthat. Az atmoszféra összetételének elemzéséből például következtetni lehet az esetleges biológiai folyamatokra.

Quanz úgy gondolja, az interdiszciplináris megközelítésnek köszönhetően 25 éven belül kideríthetik, hogy egyes Föld-szerű exobolygók mutatnak-e olyan biológiai aktivitást, mint a mi bolygónk.

Forrás: 24.huKapcsolódó: A földinél is gazdagabb élet virulhat valahol az UniverzumbanA marsi élet nyomaira bukkanhattak a magyar kutatókA mélyben érdemes keresni a marsi élet nyomaitAz MTA is a földön kívüliek nyomában
Kategóriák: UFO

Homokból álló felhők borítanak egy érdekes bolygót

2022, szeptember 18 - 19:04
CsillagászatJames WebbKategória: Mainstream

Bár már 2016 óta tudni a létezéséről, most végre több információt kaphatnak a kutatók a VHS 1256 b nevű objektumról.

A James Webb űrteleszkóp is vizsgálni kezdte azt az exobolygót, amit eredetileg 2016-ban fedeztek fel a kutatók. A VHS 1256 b jelű objektumról van szó, ami a Naprendszeren kívül található, tőlünk mintegy 72 fényévre.

A kutatók az első adatok beérkezésekor már felfedeztek valami különlegeset vele kapcsolatban. Ez, írta erről a BGR, az objektum légkörében volt érzékelhető, ahol is homokszerű szilikátszemcsékből álló vastag felhőket sikerült beazonosítani. A James Webbel csak most begyűjtött újabb adatok megerősítették az akkori következtetéseket. Az űrteleszkóp emellett víz, szén-monoxid, szén-dioxid, metán, nátrium és kálium nyomait is észlelte.

A VHS 1256 b a hivatalos információk alapján egy barna törpe. Ezek olyan objektumok, amik ahhoz túl nagyok, hogy rendes bolygóként kezeljék őket. Az objektum másik érdekessége az általa kibocsátott vöröses fény – ezt szintén a légkörében lévő anyag okozza.

A most begyűjtött adatokat vizsgáló csillagászok az ArXiv tudományos adattárban tették közzé eredményeiket. A tanulmányt még nem publikálták, és még nem is bírálták el.

Forrás: HVGKapcsolódó: "Vaseső" hullik az égből egy távoli bolygón63 fényévnyire lévő bolygóról készült felvétel (+videó)A Földnél is barátságosabb bolygókat találhattak
Kategóriák: UFO

Új bolygókat találtak: teljesen más kategóriába kellett sorolni őket

2022, szeptember 14 - 18:19
CsillagászatKategória: Mainstream

A vörös törpék körül keringő planéták félig víz-, félig kőzetbolygók.

Szeptember 8-án, a Science című kiadványban jelent meg az a tanulmány, amely az exobolygók, vagyis a Naprendszeren kívüli planéták új, harmadik kategóriáját mutatja be. Ezeknek a világoknak a fő érdekessége, hogy félig víz-, félig pedig kőzetbolygóként azonosíthatók.

A vízben gazdag planéták úgynevezett vörös törpék körül keringenek – írta erről a Mashable. Ezek kicsi, viszonylag hideg csillagok. A mi Napunkhoz legközelebb eső csillag, a Proxima Centauri is egy vörös törpe.

A Chicagói Egyetem csillagászai által vizsgált 46 bolygó közül 6 volt az új kategóriába sorolható. A kutatók meg is lepődtek, hogy ilyen sok vízben gazdag planéta található vörös törpék közelében. A víz ezeken az égitesteken azonban nem olyan formában van jelen, mint a Földön – nagy valószínűséggel a felszín alatt húzódik.

A különleges bolygókat a fejlett James Webb űrteleszkóppal is vizsgálnák a szakértők.

Forrás: HVGKapcsolódó:  Lefényképezhettek egy 1200 fényévre lévő bolygót Százmilliárd Föld-szerű bolygó létezhet a Tejúton63 fényévnyire lévő bolygóról készült felvétel (+videó)A Földnél is barátságosabb bolygókat találhattakA Földnél tízszer nagyobb, eddig felfedezetlen bolygó a Naprendszerben?
Kategóriák: UFO

Csillagbölcsőt fotózott a NASA James Webb űrteleszkópja

2022, szeptember 7 - 18:27
James WebbCsillagászatKategória: Mainstream

A 30 Doradus néven is ismert Tarantula-köd a legnagyobb és legfényesebb csillagbölcső a hozzánk közeli galaxisokban. A tőlünk 161 ezer fényévre található régiót korábban már obszervatóriumból is sikerült lencsevégre kapni, azonban a James Webb Űrteleszkóp által készített új képek segítségével tisztább és élesebb képet kapunk a köd fiatal csillagjairól – írja az Engadget.

A csillagászok a JWST űrteleszkóp három infravörös műszerét használták a Tarantula-ködről készült képekhez. A Webb közeli infravörös kamerájának (NIRCam) vizsgálata során sikerült megörökítenie a köd középen húzódó szálakat is, amelyről elnevezték a régiót, és amelyek  egy kéken csillogó halmazt vesznek körül. A NASA szerint az itt lévő több tízezer fiatal, vagy épp születőfélben lévő csillagot korábban nem látták még, ugyanis a bolygóközi por elrejtette azokat. Ezeknek egyébként jelentős tömegnövekedést kell elérniük, hogy később valódi csillagokká válhassanak.

Az űrügynökség közlése szerint a csillagszél és a fiatal csillagok sugárzása kiüregelte a köd közepét, ennek köszönhető, hogy annak formája folyamatosan változik. Mint kiderült, a fonalak alatt rengeteg születőfélben lévő csillag (protocsillag) rejtőzik. A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös spektrográfja meg is figyelt egy ilyen csillagot, amely már elkezdett kibújni a poros fátyol mögül. A NASA szerint a csillag aktivitására egyáltalán nem is derült volna fény a Webb infravörös hullámhosszúságú, nagy felbontású képei nélkül.

Forrás: 24.huKapcsolódó: Kiszivárogtak a James Webb űrtávcső Jupiterről készített fotóiSikeresen tesztelte 18 tükörszegmensét a James Webb űrteleszkóp
Kategóriák: UFO

Kijavította a NASA a hibát, ami miatt értelmetlen adatokat küldött a Voyager-1 űrszonda

2022, szeptember 1 - 18:30
Voyager 1NASAKategória: Mainstream

A Voyager-1 űrszonda már 23,5 milliárd kilométerre jár a Földtől, így a NASA által elküldött parancs csak 22 órával később ért célba.

Május óta próbálja megfejteni a NASA, mi történt a Voyager-1 űrszondával. Bár az eszköz rendben elküldte a Földre a tudományos adatokat, a telemetriai információk értelmetlenek voltak. Minden jel szerint a szerkezet összezavarodott, és nem tudta pontosan betájolni magát a világűrben.

A mérnökök az elmúlt hónapokban igyekeztek kijavítani a hibát – és rájönni, mi okozta azt. Az Interesting Engineering most azt írja, az űrszonda a telemetriai adatokat egy olyan fedélzeti számítógépen keresztül küldte el, amit évekkel ezelőtt leállítottak, ezért torzultak az információk.

Suzanne Dodd, a Voyager projektmenedzsere elmondta, amikor már gyanították, hogy ez lehet a probléma, parancsot küldtek a Voyager-1-nek, hogy folytassa az adatok küldését a megfelelő számítógépre. A javítás azonban sok időt vett igénybe, a rádiójel ugyanis 22 óra alatt teszi meg a szerkezetig a Földről az 23,5 milliárd kilométert.

Szerencsére a hibát ezzel sikerült elhárítani, azt azonban továbbra sem tudják a szakemberek, mi idézte elő azt. A mérnökök úgy vélik, a Voyager-1 „agyában” valami más hiba léphetett fel, ugyanakkor úgy vélik, ennél komolyabb módon ez nem lesz hatással a működésére.

Forrás: HVGKapcsolódó:  A Naprendszer határához közeledik a Voyager-1 űrszonda40 éve indult el, most 21 000 000 000 km-re van tőlünk a Voyager-1Hamarosan elhagyja a Naprendszert a Voyager-2
Kategóriák: UFO

Találtak egy bolygót a lakható zónában, az egész felszínét víz boríthatja

2022, augusztus 27 - 12:20
CsillagászatKategória: Mainstream

A TOI-1452b 100 fényévre van a Földtől, és ha valóban víz van a felszínén, akkor az élet után is érdemes lehet kutatni rajta.

A kanadai Montreali Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi tudóscsapat egy olyan exobolygót – vagyis a Naprendszeren kívül, idegen csillag körül keringő bolygót - fedezett fel, amelynek felszínét teljes egészében víz boríthatja. A TOI-1452b 100 fényévre van a Földtől a Sárkány csillagképben – számolt be róla az Interesting Engineering.

Külön érdekessége, hogy mérete 70 százalékkal, tömege pedig 5-ször nagyobb a Földnél, és a lakható zónában kering, vagyis alkalmas lehet arra, hogy a hőmérsékletnek köszönhetően folyékony víz létezzen rajta.

Nem ez az első alkalom, hogy vízzel rendelkező égitstre bukkanna a kutatók. A Jupiter és a Szaturnusz egyes holdjait vastag vízréteg borítja, a most felfedezett bolygó azonban még a Földnél is nedvesebb.
A TOI-1452b 100 fényévre van a Földtől, és ha valóban víz van a felszínén, akkor az élet után is érdemes lehet kutatni rajta.

A kanadai Montreali Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi tudóscsapat egy olyan exobolygót – vagyis a Naprendszeren kívül, idegen csillag körül keringő bolygót - fedezett fel, amelynek felszínét teljes egészében víz boríthatja. A TOI-1452b 100 fényévre van a Földtől a Sárkány csillagképben – számolt be róla az Interesting Engineering.

Külön érdekessége, hogy mérete 70 százalékkal, tömege pedig 5-ször nagyobb a Földnél, és a lakható zónában kering, vagyis alkalmas lehet arra, hogy a hőmérsékletnek köszönhetően folyékony víz létezzen rajta.

Nem ez az első alkalom, hogy vízzel rendelkező égitstre bukkanna a kutatók. A Jupiter és a Szaturnusz egyes holdjait vastag vízréteg borítja, a most felfedezett bolygó azonban még a Földnél is nedvesebb.
A mérete és a súlya ellenére a sűrűsége arra utal, hogy könnyebb anyagokból áll, mint amit a Föld belsejében találni. Ilyen könnyebb anyag a víz is. A számítások szerint a bolygó 30 százaléka lehet víz, a Földnél ez csupán 1 százalékot tesz ki.

A kutatók a NASA egyik szondájával bukkantak a bolygóra. Charles Cadieux, a tanulmány vezető szerzője szerint bár eddig nem bukkantak olyan bolygóra, ami az élet fenntartására alkalmas lehet, ha valóban víz van a TOI-1542b felszínén, akkor érdemes lesz további vizsgálatokat folytatni.

A tudósok szerint ugyanakkor még nem teljesen biztos, hogy egy óceánbolygóról van szó, az is lehet ugyanis, hogy egy kőzetbolygó, aminek a légköre héliumból és hidrogénből áll.

A bolygót a jövőben a James Webb űrteleszkóppal is szemügyre fogják venni, ami pontosabb eredményeket adhat majd róla.

Forrás: HVGKapcsolódó: Egy fizikus szerint élet lehet a Plútó felszín alatti óceánjaibanA Naprendszeren kívül is találtak vízfelhőketEgyes vízbolygókon élet is lehetLehet, hogy egy földszerű bolygó van nagyon közel hozzánkMinden eddiginél közelebb találtak földszerű bolygót csillagászok (+videó)
Kategóriák: UFO

A Naprendszernél is ősibb anyagra bukkantak egy aszteroidán

2022, augusztus 22 - 18:47
CsillagászatKategória: Mainstream

Egy új tanulmányban Jens Barosch, a Carnegie Tudományos Központ munkatársa és kollégái a japán Hajabusza-2 űrszonda által elhozott mintákat elemzik – írja a Phys.org.

A szakértők arra jutottak, hogy a vizsgált anyagok egy része a Naprendszernél is ősibb.

A Hajabusza-2 2014-ben indult útnak, az űreszköz négy évvel később találkozott a 162173 Ryugu aszteroidával. Két évig keringett az égitest körül, majd le is ereszkedett felszínéhez, ahonnan mintákat vett. Ezeket később elhozta a Földre.

A bolygónktól 300 millió kilométerre fekvő Ryugu 16 hónap alatt kerüli meg csillagunkat. Az objektum olyan, mint egy kavicshalmaz, valószínűleg eltérő aszteroidák anyagaiból épül fel. Egyes korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy az égitest a Naprendszer külső régiójában alakult ki, és azóta folyamatosan vándorol befelé. Más kutatók ezzel szemben úgy gondolják, a Ryugu pora arra utal, hogy a földi víz hasonló aszteroidáktól származik.

Mióta a minták megérkeztek a Földre, több kutatócsoport is megvizsgálhatta őket, a szakértők most az anyag korát akarták meghatározni. Baroschék szerint a kisbolygók szemcséi különböző típusú csillagoknál és csillagokhoz köthető folyamatokkal jöttek létre. A datálás az izotópok elemzésével végezhető el.

A kutatók a Ryugu szemcséit szenes kondritok anyagaival vetették össze, ezen meteoritokra több példa is ismert a Földről. A kondritok 5 százaléka olyan szemcséket is tartalmaz, melyek a Naprendszernél ősibbek. Egyes anyagok 7 milliárd évesek lehetnek. A Ryugu mintáiban találtak olyan anyagokat, amelyek illeszkednek a meteoritokéhoz, a csapat szerint ezek a szemcsék szintén korábbiak a Naprendszernél.

Forrás: 24.huKapcsolódó: A Ryugu magas hőjének forrását vizsgálják japán tudósokCélba ért az űrsziklarobbantó Hajabusza-2Több mint 10 krátert robbantott a Ryugu kisbolygón a Hajabusza-2Végrehajtotta második leszállását is a Hajabusza-2 a Ryugu kisbolygón
Kategóriák: UFO

Ritka, titokzatos ásványt találtak a Marson

2022, augusztus 12 - 18:25
MarsKategória: Mainstream

Ritka ásványra bukkantak a Marson, a NASA Curiosity marsjárója által felfedezett anyag a Földön fejlett vulkáni rendszerekhez kötődik – írja az IFL Science.

Több mint hét évvel ezelőtt a Curiosity a Gale-kráter egyik sziklájába fúrt. A kráter helyén egykor egy nagy tó húzódott. A fúrás szürkés port és ásványt hagyott hátra: a tridimitet, amelynek jelenlétére a tudósok egyáltalán nem számítottak a Marson. Ez az anyag, amely a robbanásszerű vulkánkitörésekhez köthető, egyfajta kvarc, amely magas hőmérsékleten és alacsony nyomáson képződik. Ritka a Földön, és a kutatók számára nem volt pontosan világos, hogyan találhatták meg a vörös bolygón.

Az Earth and Planetary Science Letters szaklapban megjelent friss tanulmány most magyarázatot adhat arra, hogyan került oda az ásvány, és hogyan hozhatta létre a tó vize és a Mars vulkanikus aktivitása a tridimit koncentrációját. „A tridimit felfedezése egy iszapkőben a Gale-kráterben az egyik legmeglepőbb megfigyelés, amelyet a Curiosity rover tett a Mars 10 éves kutatása során” – mondta Dr. Kirsten Siebach, a Rice Egyetem munkatársa. „A tridimit általában a Földön kvarcképző, robbanékony, kifejlődött vulkáni rendszerekhez kötődik, de a Marson egy ősi tó fenekén találtuk, ahol a vulkánok többsége nagyon egyszerű.”

A kutatók által javasolt forgatókönyv megmagyarázhatja a felfedezés minden sajátosságát. Az elmélet szerint a marsi magma a szokásosnál tovább maradt a kamrájában, ahol frakcionált kristályosodás történt, amíg fel nem halmozódott a szilícium benne. Ezután egy hatalmas, tridimitot tartalmazó hamufelhő lökődött ki, amely aztán a Gale-kráterben és a környező folyókban rakódott le.

Az eredmények arra utalnak, hogy több mint 3 milliárd évvel ezelőtt robbanékony vulkanizmus zajlott a Marson, amikor a bolygó a nyirkosabb világából a mai száraz, rideg sivataggá változott. „Ez az eredmény azt sugallja, hogy a Marsnak bonyolultabb és izgalmasabb vulkáni története lehet, mint azt a Curiosity előtt gondoltuk volna” – mondta a kutató.

Forrás: 24.huKapcsolódó: 300 méter mély folyó volt a MarsonA Curiosity nagy meredélyre kaptatott fel a MarsonA Hold és a Mars lehet az emberiség mentsváraA marsi bór azt bizonyítja, hogy kialakulhatott az élet a vörös bolygón
Kategóriák: UFO

A fekete lyukról készült első fotó után újabb jelentős eredményről számoltak be csillagászok

2022, augusztus 10 - 19:57
CsillagászatFekete lyukKategória: Mainstream

Az Eseményhorizont Távcső (EHT) képességeit mutatja, hogy általa sikerült bemutatni az első felvételt egy fekete lyukról. De a berendezés nem csak erre jó.

Az Eseményhorizont Távcső (Event Horizon Telescope, EHT) rendszer segítségével kutatók soha nem látott szögfelbontással készítettek képeket a nagyon távoli, J1924-2914 jelű blazárról, így a különös objektum szerkezetének eddig ismeretlen részleteit is sikerült megfigyelni – áll az EHT oldalán megjelent közleményben.

Az Eseményhorizont Távcső egy rádiótávcsövekből álló globális hálózat. Ennek segítségével vált elkészíthetővé az emberiség első fotója egy fekete lyukról. Az az objektum a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén helyezkedik el, nagyjából 55 millió fényévnyire a Földtől. A tömege 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé.

Az EHT-t persze nem csak ide irányítva működtetik, hiszen másfajta munkára is alkalmas – mint azt a mostani eredmény is igazolja. A szóban forgó objektum, a blazár egy olyan aktív, és egyben nagyon fényes galaxismagot jelent, amiben szupermasszív fekete lyuk található. A rádiótávcsövek előnye, hogy ezeket akár több milliárd fényév távolságból is megfigyelhetik a kutatók.

A most megosztott képen az objektum magjából távozó, töltött részecskékből álló plazmanyaláb (jet) látható. A megfigyeléshez a szakértőknek több eszközt összehangolva kellett dolgozniuk, de a befektetett idő és energia nagyon is megérte – ezzel ugyanis sikerült láthatóvá tenni az objektum körül zajló (a többi közt mágneses) folyamatokat.

A csillagászok úgy vélik, hogy az eredmények további megfigyelésekhez is felhasználhatók.

Forrás: HVGKapcsolódó:  Hatalmas fekete lyukak vándorolhatnak galaxisunk szélénAkkora fekete lyukat találtak a kutatók, amekkora nem is létezhetneÁprilisban elkészülhet az első kép egy fekete lyukról
Kategóriák: UFO

Egy távoli galaxis, ami ellentmond a fizika törvényeinek

2022, augusztus 3 - 19:25
CsillagászatKategória: Mainstream

Különféle rádiójeleket már többször befogtak a kutatók, de ami az Abell 3266 környékéről érkezett, azt egyelőre megérteni sem sikerült.

A csillagászokat régóta foglalkoztatják az űrből érkező rádiójelek, mivel általuk különféle objektumok viselkedését lehet tanulmányozni. Az eltelt években több ilyen rádiójelet is sikerült befogni, noha a forrást nem minden esetben lehetett lokalizálni. Tudósok egy csoportja most is ebben a témában kutat, és rögtön akadályba ütköztek.

A témában publikált tanulmányt Tessa Vernstrom, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem, és Christopher Reisely, az olaszországi Università di Bologna kutatója dolgozta ki. A szakértők egy tőlünk mintegy 800 millió fényévre lévő galaxishalmaz, a déli égbolton lévő Abell 3266-ot tanulmányozta. Ennek során olyan objektumokat sikerült detektálniuk, amik rádiójelek sorozatát bocsátják ki. A kutatók rádió- és röntgenteleszkópok segítségével kiderítették, hogy az objektumokból három van, és mind a három igen nagy. Az ilyen típusú objektumok szerintük viszonylag ritkák.

Mivel mindhárom objektum túl halvány volt ahhoz, hogy észlelni lehessen, a kutatók egy bonyolult algoritmust használva elemezni kezdték a galaxishalmazról készült felvételeket. Ennek során megtalálták a galaxishalmazt létrehozó szupermasszív fekete lyuk ősi maradványait. A kutatók minden kérdésükre azonban így sem kaptak választ, mert a hullámok egyikének szokatlan, fordított íve van, amire az ilyen munkához használt modellek sem tudtak magyarázatot adni.

Lehet, hogy valamilyen új fizika zajlik ott, amit még nem értettünk meg teljesen”

– mondta az ABC Australianak Tessa Vernstrom.

Forrás: HVGKapcsolódó: Akkora fekete lyukat találtak a kutatók, amekkora nem is létezhetneAz első valódi felvétel egy csillagot bekebelező fekete lyukról15 titokzatos jel érkezett egy távoli galaxisbólA sötét anyag megöli a galaxisokat
Kategóriák: UFO

Magyar kutatók segítségével igazolták a tetraneutron létezését

2022, július 28 - 17:36
tudományfizikaKategória: Mainstream

Az ATOMKI szakértőinek közreműködésével egy nemzetközi kutatócsoport kimutatta a négy neutronból álló, proton nélküli atommag létezését – írja az MTI az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleményére hivatkozva. A Nature folyóiratban publikált tanulmány segít jobban megérteni az atommagokat összetartó erős kölcsönhatást, valamint a neutroncsillagokban működő erőket.

A debreceni ELKH Atommagkutató Intézet (ATOMKI) munkatársainak részvételével végzett kísérletek során a szakértők úgynevezett hiányzótömeg-spektroszkópia alkalmazásával kimutatták, hogy létezik négy neutronból álló, pozitív töltésű proton nélküli „atommag”, vagyis tetraneutron. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a gravitációs, hanem az atommagot alkotó protonok és neutronok között fellépő erős kölcsönhatás is képes összetartani tiszta neutronanyagot.

Az anyagi világ egykor legkisebbnek gondolt építőkövei az atomok, amelyekről a 20. század folyamán kiderült, hogy tovább oszthatók: a pozitív töltésű protonokból és semleges neutronokból álló atommagot a negatív töltésű elektronok felhője veszi körül. Az atommagfizika egyik régóta megválaszolatlan kérdése a töltés nélküli magfizikai rendszerek keletkezésére vonatkozik, vagyis hogy létezhet-e atommag pozitív töltésű proton nélkül.

Tisztán neutronokból álló rendszerek mai tudásunk szerint csak neutroncsillagokban keletkezhetnek, ahol a neutronok sokaságát a gravitáció tartja össze, illetve préseli nagy sűrűségű anyaggá. Egyes számítások alapján létezhet tetraneutron, azaz mindössze négy neutronból álló rendszer, azonban számos elméleti fizikus az ilyen struktúra létezésének lehetőségét elvetette. A kísérletek célja ennek az ellentmondásnak a feloldása volt.

Az ATOMKI munkatársainak részvételével zajló vizsgálatok eredményei alapján kimutatták, hogy ha csak nagyon rövid ideig is, de létezik a tetraneutron.

A kísérleteket a feladat nagysága miatt két nagy kollaboráció összefogásával, a japán RIKEN kutatóintézetben végezték. Az ATOMKI kutatói a mérőberendezések, elsősorban a neutrondetektor összeállításában és működtetésében vettek részt, mindkét együttműködés tagjaként.

A tetraneutron létezésének kimutatása és életidejének pontos meghatározása kulcsfontosságú az atommagot alkotó protonok és neutronok között fellépő, azokat összetartó erős kölcsönhatás tulajdonságainak jobb megértéséhez, és további ismereteket nyújt a neutroncsillagokban működő erőkről. A válaszok pontosítása céljából a kutatók további kísérleteket és méréseket terveznek.

Forrás: 24.huKapcsolódó: A marsi élet nyomaira bukkanhattak a magyar kutatókA Nap rejtélyes hullámait figyelték meg magyar kutatókIdegen galaxist vizsgál a magyar kutatócsoport a Kepler-űrtávcsővelMagyar kutatók is vizsgálják majd az idegen bolygókat
Kategóriák: UFO

Bekapcsolták az új távcsövet, élőben nézhetik a tudósok a kozmikus katasztrófákat

2022, július 24 - 13:16
CsillagászatKategória: Mainstream

Csupán egy-két napon át látható, ha két neutroncsillag összeütközik, egy új teleszkóppal viszont valós időben lehet megfigyelni az eseményt.

A csillagászok először észlelhetik, ha két neutroncsillag összeütközik – számolt be róla a BBC. Mindezt egy nagyteljesítményű távcső, a Gravitational Wave Optical Transient Observer (GOTO) segítségével tudják majd megtenni.

A neutroncsillagok ütközése kulcsfontosságú az univerzum megértésében. A tudósok azt feltételezik, hogy az ilyen események évmilliárdokkal ezelőtt olyan nehézfémeket hoztak létre, amelyek a Naphoz hasonló csillagok, illetve a Földhöz hasonló bolygók keletkezésében játszottak szerepet.

Mivel a becsapódás fénye csupán néhány napig látható, ezért a csillagászoknak gyorsnak kell lenniük, hogy detektálni tudják ezeket. Először 2017-ben sikerült megfigyelniük egy ilyen eseményt, de ez nagyrészt a szerencsének volt köszönhető.

A neutroncsillagok olyan sűrűek, hogy egyetlen teáskanálnyi anyag négymilliárd tonnát nyom. A szakemberek a GOTO-val nemcsak az ütközést detektálhatják, de azt is megnézhetik, mi van a csillag „belsejében”.

Amikor két ilyen csillag összeolvad, a fényük felragyog, a világegyetemben pedig gravitációs hullámot hoznak létre. Ez mindent megmozgat a világegyetemben, még a bennünket alkotó atomokat is. Amikor a hullámot észlelik a Földön, a távcsővel azonnal keresni kezdik a forrást.

A rendszer először felvételt készít az égboltról, majd eltávolít róla minden olyan fényforrást, ami az előző éjszaka is rajta volt. A különbség megmutathatja, hol van a két neutroncsillag. A feladat általában napokat vagy heteket vehet igénybe, most azonban néhány órán, de akár perceken belül is meglehet az eredmény.

Ha megtalálták a forrást, más, sokkal erősebb teleszkópokkal is vizsgálni kezdik az eseményt, hogy tanulmányozni tudják. A szakemberek azt remélik, ezzel többet megtudhatunk majd arról, hogyan épül fel a világegyetem.

Forrás: HVGKapcsolódó: Ez a szupermasszív neutroncsillag nem kerülheti el a végzetétMegfigyelték, ahogy a fekete lyuk "felfal" egy neutroncsillagotMegvan a neutroncsillagok maximális tömegeMegvan az eddigi legnagyobb tömegű neutroncsillag
Kategóriák: UFO

Kiszivárogtak a James Webb űrtávcső Jupiterről készített fotói

2022, július 14 - 19:00
James WebbCsillagászatKategória: Mainstream

A friss, még hivatalosan nem kiadott felvételeken a bolygó holdjai is láthatók.

A James Webb űrtávcsövet működtető tudóscsapat már nyilvánosságra hozta az első, színes felvételeket, amik valóban lenyűgözően sikerültek  – ide kattintva ön is megnézheti őket. 

Vannak viszont olyan képek is, amik még nem jutottak el a nyilvánossághoz, legalábbis nem mindenkihez. A Sky News szerint ezek közé tartozik két, a Jupiterről készített felvétel is, amik ugyan nem olyan látványosak, mint a minap publikáltak, de azért így is érdemes megnézni őket:

A 75 másodperces expozíciós képeken látható egyrészt a planéta Nagy Vörös Foltja, és néhány holdja is. A képeket a berendezés közeli infravörös kamerája (azaz a NIRCam) rögzítette, még az üzembe állítás időszakában.

Forrás: HVGKapcsolódó: Sikeresen tesztelte 18 tükörszegmensét a James Webb űrteleszkópVégre felbocsátották a James Webb-űrteleszkópot
Kategóriák: UFO

8000 km/s sebességgel repeszt egy csillag a Tejútrendszer közepén lévő szupermasszív fekete lyuk körül

2022, július 7 - 19:52
CsillagászatFekete lyukKategória: Mainstream

Az S4716 kódjelű csillagnak négy évbe telik, mire megkerüli a Sagittarius A*-t, eközben rekordsebességgel halad.

A Tejútrendszer közepén lévő szupermasszív fekete lyukról nemrég sikerült egy fotót készíteni, aztán egy videóval is előálltak a csillagászok, most pedig egy újabb érdekességet osztottak meg az objektummal kapcsolatban a kutatók. A The Astrophysical Journal folyóiratban közzétett tanulmányból kiderül, megtalálták azt a csillagot is, amely rekordnak számító gyorsasággal kerüli meg a Sagittarius A*-t.

A S4716 kódjelű csillag számításaik szerint nagyjából négy földi év alatt járja körbe a fekete lyukat, ez évekkel rövidebb keringési időt (azaz nagyobb sebességet) jelent, mint az eddig ismert leggyorsabb csillagé. A szakemberek szerint az S4716 legközelebbi pontján 15 milliárd kilométerre van a Sagittarius A*-tól, és másodpercenként 8000 km-t tesz meg az S4716.

Florian Peissker, a Kölni Egyetem munkatársa szerint a felfedezés bizonyos szempontból váratlan, ugyanis nem gondolták, hogy egy csillag képes stabil pályán maradni ilyen közel és ilyen nagy sebességgel keringve egy fekete lyuk körül.

Mindez a szakember szerint rámutat a hagyományos teleszkópos megfigyelés korlátaira.

A kutatók 20 évnyi adatot gyűjtöttek össze, hogy pontos információkat kapjanak az S4716-ról. Ehhez öt teleszkópot használtak, melyek közül négy összekapcsolva, egyetlen nagy teleszkópként működött.

Forrás: HVG.huKapcsolódó: A szakértők sem értik, mi történik ennél a fekete lyuknálAkkora fekete lyukat találtak a kutatók, amekkora nem is létezhetneA szomszédos csillag buktatta le a rejtőzködő fekete lyukatAz eddig ismert legközelebbi fekete lyukat fedezték felBiliárdgolyóként száguldoznak a fekete lyukak a galaxisok központjában
Kategóriák: UFO

Geomágneses vihar érte el a Földet, Kanadában erőteljes sarki fényt okozott

2022, július 1 - 18:47
CsillagászatNapKategória: Mainstream

Egy G1-es osztályú geomágneses vihar érte el a Földet múlt szombaton, és fényes sarki fényt okozott Kanada felett – jelentette a Newsweek. A jelenséget a tudósok néhány pillanattal annak megtörténte előtt érzékelték, ami szokatlan.

A múlt hét elején egy napfolt, az AR3038 óriásira nőtt, majd pedig egy erőteljes koronakidobódást (CME) is észlelni lehetett a napfelszínen. A szakértők emiatt egy nagyobb napviharra számítottak, de nem voltak benne biztosak, hogy a jelenség eléri majd a Földet. A mostani eset azonban megmutatta, hogy a csillag a napfelszín folyamatos tanulmányozása ellenére is okozhat meglepetéseket.

A geomágneses vihar érkezéséről a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) űridőjárás-előrejelző központja (SWPC) adott ki figyelmeztetést – június 25-én este, vagyis közvetlenül a vihar érkezése előtt. Az SWPC a geomágneses vihart G1-osztályúként kategorizálta. Ez a vihar ereje és hatása szempontjából a legalacsonyabb besorolás, de így is komolyan kell venni: a jelenség gondot okozhat a műholdak működésében, és hatására ingadozás állhat be az elektromos hálózatban. Az ilyen események során bekövetkező energiaátadások látványos sarki fényeket is produkálnak, amelyek láthatóak az éjszakai égbolton. Kanadában pedig meg is történt.

Még ha a geomágneses vihar nem is okozott igazán váratlan eseményeket, a jelenség arra késztette a szakértőket, hogy átnézzék az adatokat, hátha választ kapnak belőlük, miért nem értesültek hamarabb a vihar érkezéséről. Ekkor derült ki, hogy a jelenséget az úgynevezett együtt forgó interakciós régió (CIR) okozhatta. Ez a napszél lassú és gyors mozgású áramlatai közötti átmeneti zóna. Ilyenek azonban sokkal ritkábban alakulnak ki, és nehezebben is észlelhetők.

Forrás: HVGKapcsolódó: A Földet is megsemmisítené ez a NapkitörésHatalmas ősi napkitörés árnyéka vetül a leendő Mars-misszióraKifigyelték, hogyan alakul ki egy napkitörésMilliók is áldozatul eshetnek egy igazán brutális napkitörésnek
Kategóriák: UFO

Oldalak