Ez lehet a magyarázat az élet eredetére

Kategória: 

Egy új tanulmányban a szerzők a mintegy 300 millió kilométerre lévő Ryugu aszteroidáról származó mintákat elemzik – írja az MTI a Reutersre hivatkozva. Az eredmények arra utalnak, hogy a földi élet kialakulásához a világűrből érkező meteoritok is hozzájárultak.

A kisbolygó mintáiban két, az élő szervezetek számára nélkülözhetetlen szerves vegyületet észleltek.

Ez megerősíti azt az elméletet, mely szerint az élet létrejöttéhez szükséges összetevők több milliárd évvel ezelőtt érkeztek a Földre az űrből.

A kutatók uracilt és niacint mutattak ki a Japán Űrügynökség Hajabusza-2 űrszondája által gyűjtött anyagokban. Az uracil az RNS egyik építőköve, a niacin, más néven B3-vitamin vagy nikotinsav pedig létfontosságú az anyagcsere folyamatában.

A szakértők régóta vizsgálják, hogy milyen körülmények között születhetett meg az élet bolygónkon. Az új eredmények azt a hipotézist támasztják alá, amely alapján a korai Földet bombázó üstökösök és aszteroidák szállították a kialakuláshoz nélkülözhetetlen anyagokat. Korábban is találtak már kulcsfontosságú szerves molekulákat a Földön felfedezett, szénben gazdag meteoritokban, de felmerült, hogy ezek esetleg bolygónkon szennyeződtek be.

„A legfontosabb eredményünk az, hogy a biológiailag jelentős uracil és a niacin valóban jelen van a földön kívüli környezetben, aszteroidák és meteoritok darabjaival kerülhettek a korai Földre. Gyanítjuk, hogy szerepük volt a prebiotikus evolúcióban, és valószínűleg a földi élet létrejöttében” – mondta Oba Jaszuhiro asztrokémikus, a japán Hokkaidói Egyetem munkatársa és a publikáció vezető szerzője. Mint hozzátette, a molekulákat a Ryugun, egy érintetlen földön kívüli környezetben találták meg, a minták nem szennyeződhettek be a Földön.

A 900 méter átmérőjű aszteroidán két helyszínről gyűjtött mindkét mintában kimutatták az uracilt és a niacint. A kutatók az uracilt, a niacint és néhány más szerves vegyületet úgy vonták ki a Ryuguról származó mintákból, hogy az anyagot forró vízben áztatták, majd folyadékkromatográffal és nagy felbontású tömegspektrométerrel elemezték.

A Hajabusza-2 2014-ben indult el, a minták 2020-ban érkeztek meg bolygónkra. A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán, mintegy 4,6 milliárd éve képződhetett. A kisbolygó mintáit több kutatócsoport is elemzi.

A Nakamura Tomoki, a Tóhokui Egyetem tudósa által vezetett csapat tavaly szeptemberben arról számolt be, hogy egy csepp folyadékot találtak az általuk vizsgált mintában. A vízcsepp szénsavas volt, sót és szerves anyagokat tartalmazott. Mint akkor elmondták: ez megerősítette azt az elméletet, hogy a Ryuguhoz hasonló aszteroidák sót és szerves anyagot tartalmazó vizet szállíthattak a Földre, amikor a bolygóval ütköztek.

Forrás: 
24.hu