Oxigént találtak egy ősi galaxisban, segíthet megérteni a galaxisok életét

Kategória: 

A japán Nagoya Egyetem tudósai egy olyan galaxist vizsgáltak a James Webb űrteleszkóp segítségével, ami az ősrobbanás után 367 millió évvel keletkezett.

Rengeteg megfigyelést végeztek már az elmúlt hónapokban a tudósok a James Webb űrteleszkóp (JWST) segítségével. Az egyik ezek közül a GHZ2/GLASS-z12, ami már önmagában is érdekes, most pedig kiderült, még annál is különlegesebb, mint azt eredetileg gondolták.

Az objektum rendkívül idős: a JWST által érzékelt fénye alapján úgy számítják, hogy az ősrobbanás után csupán 367 millió évvel alakult ki, vagyis egyike az első, ősi galaxisoknak. A japán Nagoya Egyetem kutatói most alaposabban tanulmányozták a galaxisról rögzített adatokat, és kiderült, oxigén található benne.

Ezzel ez lett a valaha volt legtávolabbi észlelése ennek a kémiai elemnek

– számolt be a felfedezésről az IFLScience.

Az oxigén jelenléte sokat elárul az ilyen távoli galaxisokról. Az univerzumban először létrejött csillagok csupán hidrogénből és héliumból álltak, a magjukban lezajlott nukleáris folyamatoknak köszönhetően azonban sok más elem alakult ki. Ezek a csillagok öregedésével és tágulásával szétszóródtak, és (egyes esetekben) végül felrobbantak.

Tom Bakx, a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos lapban megjelent publikáció szerzője szerint az ősi galaxisokban lévő első csillagok megértése elengedhetetlen a galaxisfejlődés jelenlegi képének teljessé tételéhez. A JWST-nek köszönhetően pedig megismerhetjük ezeket az ősi objektumokat.

A kutatók szerint a GHZ2/GLASS-z12-ben viszonylag gyorsan megjelentek a hidrogénnél és a héliumnál nehezebb elemek, ami ad némi támpontot a csillagok első generációjának kialakulásáról és fejlődéséről, valamint az életciklusukról is. Az adatok arra utalhatnak, hogy heves robbanások játszódtak le a galaxisban, amelyek az oxigént a galaxis középpontjából a galaxist körülvevő régióba, valamint azon túl lökték ki.

Forrás: 
HVG