Bemondta a NASA, mikor startolhat el a történelmi Hold-küldetése

Kategória: 

A NASA már többször volt kénytelen elhalasztani az Artemis I indítását, a jelek szerint azonban erre még a hónapban sort tudna keríteni a szervezet.

Az elmúlt hónapokban már többször csúszott, a NASA szakemberei azonban mégis azt remélik, hogy november 14-én végre összejöhet az Artemis I startja. A küldetés során a Space Launch System (SLS) rakétával a világűrbe juttatja az Orion űrhajót. Ez egy ember nélküli tesztrepülés lesz, és a tervek szerint megkerüli majd vele a Holdat – emlékeztet a Space.com.

Az indításra a tervek szerint november 14-én, magyar idő szerint hajnali 5 óra 7 perckor kerülhet sor. Jim Free, az Artemis-program munkatársa szerint a repülésre azért van szükség, hogy lássák, hogyan tudnak összehangoltan dolgozni a küldetést irányító rendszerek. Ez az, amit nem tudnak modellezni.

Legutóbb az Ian hurrikán miatt kellett elhalasztani az indítást. Ekkor a NASA biztonságos helyre szállította az eszközt, hogy ne essen baja a vihar alatt. A várakozás során kicserélték a repülésvezérlő rendszer hardverét, valamint újratöltötték az Orion akkumulátorait is.

Ez az első küldetés a NASA Artemis holdkutatási programjában, amelynek célja, hogy 2025-ben vagy 2026-ban emberek szállhassanak le a Hold déli sarkánál. Ezután az évtized végére fenntartható környezetet szeretnének kialakítani az emberek számára.

Forrás: 
HVG