A NASA órákon belül belevezet egy szondát egy aszteroidába, ezzel fontos kérdésekre születhet válasz

Kategória: 

Egy történelmi küldetés utolsó órái kezdődtek el: a NASA egy űrszondája szándékosan összeütközik egy aszteroidával, hogy kiderüljön, el lehet-e így téríteni veszélyesnek vélt űrsziklákat.

Szeptember 26-án, hétfőn, nem sokkal éjfél után a NASA tudósai végre szemügyre vehetik, miként találja majd el egyik űrszondájuk a Dimorphos névre keresztelt aszteroidát. A küldetés – hivatalos nevén Double Asteroid Redirection Test, vagyis DART – célja, hogy kiderüljön, lehetséges-e, hogy a Földre potenciális veszélyt jelentő aszteroidáknak a nekik való ütközéssel változtassanak a pályájukon.

A hétfő éjjeli események során a szonda 11 millió kilométerrel az Indiai-óceán felett fog belecsapódni a Dimorphosba. Ez az objektum nem jelent veszélyt a bolygóra (és a becsapódás után sem fog), de a módszer tesztelésére kifejezetten alkalmas. A 160 méter átmérőjű szikla a 800 méter átmérőjű Didymos körül kering – írta a Guardian. Az Európai Űrügynökség (ESA) illusztrációja kicsit beszédesebben mutatja a Dimorphos méretét. Alatta a római Colosseum:

Amikor a szonda összeütközik az aszteroidával, a becsapódás hatására törmelékfelhő keletkezik, lassítva a Dimorphost, és néhány perccel meghosszabbítva a nagyobb égitest körüli pályáját. Az ütközés pillanatában a szonda nagyjából 23 000 km/órás sebességgel halad majd.

A csillagászok mintegy 30 ezer olyan aszteroidát és üstököst követnek nyomon, amik a Föld pályája közelében haladnak el. Ezek közül ugyanakkor egyik sem fog a bolygónkba csapódni a következő néhány száz évben. A kisebbeket azonban nehezebb észrevenni, és adott esetben akár jelentős károkat is okozhatnak. Egy, az oroszországi Cseljabinszk felett 2013-ban felrobbant meteor által okozott lökéshullám miatt például 1600 embert sebesült meg.

Forrás: 
HVG