Újabb napvihar csaphat le pénteken a Földre

Kategória: 

Hétfőn már megtapasztalhattunk egy geomágneses vihart, akkor az Egyesült Királyság, és Észak-Amerika egyes részein az északi fénynek nevezett jelenséget is észlelni lehetett. Az előrejelzések szerint a péntekre várható napkitörés nem lesz ilyen látványos hatással bolygónkra, fényjelenséget is legfeljebb csak az Északi-sarkvidéken láthatunk.

A Spaceweather.com cikke szerint a koronakidobódás – amely az AR2882 katalógusjelű napfolthoz köthető – még október 12-én tört ki, ennek „törmeléke" azonban csak október 15-én, pénteken érheti el a Földet.

A koronakidobódás (angolul coronal mass ejection, rövidítve CME) a naptevékenység egyik megnyilvánulása: a napkorona egy darabjának kilökődése a bolygóközi térbe. Magától is bekövetkezhet, de általában a napkitörések többi "hozzávalójával" jár együtt: a flerrel és az eruptív protuberanciával. A napkitörések a Föld felé is irányulhatnak, és a Napból kiszakadó anyag telibe találhatja bolygónkat. Ilyenkor a Föld mágneses pajzsa kissé benyomódik, és geomágneses viharok alakulhatnak ki, ami problémát okozhat például az áramellátásban, kommunikációban, navigációban.

Egy napkitörés képe a látható fény tartományában

FORRÁS: NASA/SDO/AIA/GODDARD SPACE FLIGHT CENTER

1989-ben Kanadában egy különösen erős kitörés kilenc órára teljesen kiütötte a teljes elektromos hálózatot. A szakértők szerint hasonló eseménytől most nem kell tartani.

Forrás: 
ORIGO