Sikerült meghatározni a Mars magjának méretét

Kategória: 

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Insight marsszondája által gyűjtött szeizmikus adatokat tanulmányozva egy nemzetközi kutatócsoport kiszámolta a Mars magjának a méretét.

Eddig csak a Föld és a Hold magját sikerült megmérni

A kutatócsoport a héten virtuálisan zajló iá52. Hold- és Bolygótudományi Konferenc n mutatja be eredményeit. Simon Stahler, a csoport tagja azonban elérhetővé tette a prezentációt az érdeklődők számára. A kutatási eredményeket a közeljövőben egy tudományos folyóiratban is közlik - olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

Az InSight kutatóegysége a Mars felszínén, a robotvakonddal

FORRÁS: NASA/JPL-CALTECH

Eddig az égitestek közül csupán a Föld és a Hold magját mérték meg. Az ilyen mérésekhez a kutatók szenzorok szeizmikus adatait használják,

AMELYEK ÉRZÉKELIK A FÖLDRENGÉSEK OKOZTA MORAJLÁSOKAT.

A NASA 2018-ban indította útnak az InSight-missziót, amelynek leszállóegysége sikeresen landolt a Mars felszínen. Az űreszköz fő feladata olyan adatok gyűjtése, amelyek segítségével a szakértők jobban megérthetik az égitest belső struktúráját.

Először sikerült megmérni a Mars bolygó magjának méretét

FORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOT

Az InSight egyik műszere egy francia szeizmométer, amely 2019. április 6-án észlelt először gyenge, de világosan érzékelhető rengést a Marson. Eddig a fedélzetén lévő szenzorok mintegy 500 marsrengés szeizmikus adatait jegyezték fel.

A Marson is létezik szeizmikus aktivitás, amit felhasználtak a méréshez

A kutatók elemzéseiből kiderült, hogy legtöbb rengés igen kicsiny a földrengésekhez képest, bár 50 közülük 2 és 4 közötti erősségű volt, elég erős ahhoz, hogy a bolygó belsejének méréseihez felhasználhassák.

A Mars északi pólusán elterülő jégsapka. A marsi rengések jóval gyengébbek a földrengéseknél

FORRÁS: NASA/JPL

EGY ÉGITEST BELSEJÉNEK MÉRÉSÉT BIZTOSÍTÓ SZEIZMIKUS ADATOK HASZNÁLATA SOK MÉRÉST KÖVETEL MEG.

A szenzorok elárulhatják, hogy hol kezdődnek és végződnek az ilyen hullámok, ami felfedi, hogy mennyi ideig tart, hogy egy hullám áthaladjon a bolygó egy adott részén. Ez teszi lehetővé sűrűségének meghatározását.

Porvihar a Marson (Fantáziakép)

FORRÁS: OUTER PLACES

Ezeket az adatokat felhasználva a kutatók képesek volt megmérni a köpeny és a mag közötti határ mélységét sok helyen,

AMI LEHETŐVÉ TETTE, HOGY KISZÁMOLJÁK A MAG MÉRETÉT,

amelynek sugara 1810 és 1860 kilométer között van, ez körülbelül fele a Föld magjáénak.Ez kissé meglepte a kutatókat, mivel korábbi kutatások azt jelezték, hogy nagyobb lehet.

Forrás: 
ORIGO