A Ryugu magas hőjének forrását vizsgálják japán tudósok

Kategória: 

A Ryugu aszteroida magas hőjének forrását vizsgálják japán tudósok, ehhez az égitestről gyűjtött talajmintákat fogják kielemezni.

A Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) szakértőinek közlése szerint előzetes vizsgálatot végeztek 5,4 grammnyi mintán, amelyet a Hajabusza-2 űrszonda decemberben szállított a Földre, a több mint 300 millió kilométerre lévő kisbolygóról. A minta jóval több volt, mint a minimálisan célul kitűzött 0,1 gramm.

Mintegy 3 grammnyi fekete szemcsét gyűjtött az űrszonda a Ryugu felszínéről, amikor 2019 áprilisában először landolt az aszteroidán. Az összesen két grammot nyomó nagyobb, akár egy centiméteres átmérőjű töredékeket a felszín alól gyűjtötte, amikor a Hajabusza-2 a három hónappal későbbi landolásakor krátert hozott létre a Ryugun.

A Hajabusza-2 által gyűjtött információk spektrofotométeres elemzése alapján a Jaxa szakértői arra jutottak, hogy az aszteroidát szélsőségesen magas hőmérséklet hatásai érték mind felszínén, mind a felszíne alatt. Ennek hátterében nagyobb valószínűséggel egy belső hőforrás vagy bolygók összeütközése állhat, nem pedig a Napból érkező hő.

A Ryugu aszteroida.FORRÁS: AFP/HANDOUT

Kitazato Kohi, az Aizui Egyetem bolygókutatója szerint arra utaló jeleket találtak, hogy a hő akár 300 Celsius-fokos is lehet az aszteroida felszínén és a felszín alatt is.

A tudós úgy vélte, hogy a felszín alatti talaj csak a Napból érkező hő hatására nem érné el ezt a forróságot, ami arra utal, hogy a Ryugura sugárzó belső hő vagy bolygóütközés gyakorolt hatást, amikor még az anyabolygója része volt több milliárd évvel ezelőtt, és ennek hatására elpárolgott róla a víz.

Kitazato a Brown Egyetemmel és 30 másik intézménnyel közösen a Nature Astronomy című tudományos lapban mutatta be eredményeit. A JAXA a következő évben folytatja a minták vizsgálatát. A szerves anyagok nyomai utáni kutatást is folytatják abban a reményben, hogy azok betekintést engednek a Naprendszer és a Földön kialakult élet eredetébe.

A mintákat megosztják a NASA-val és más nemzetközi űrhatóságokkal is. A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán, mintegy 4,6 milliárd éve képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, tehát információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.

A Hajabusza-2 folytatja 11 éven át tartó expedícióját egy másik kicsi és távoli aszteroida, a 1998KY26 felé, hogy a jövőbeli lehetséges védekezési módszereket tanulmányozzon olyan meteoritok ellen, amelyek a Föld felé repülhetnek. Eközben olyan teszteket is végez, amelyek használhatóak lesznek a jövőbeli japán űrmissziók során.

Forrás: 
ORIGO