Furcsa jel érkezett galaxisunkból

Kategória: 

Különös jelet, úgynevezett gyors rádiókitörést (FRB) észleltek a Tejútrendszerben – írja a The Science Times. A kutatók már korábban is megfigyeltek FRB-ket, de ez az első alkalom, amikor a jel forrása galaxisunkban található.

A gyors rádiókitörések néhány milliszekundumos jelek, melyek a világűr távoli pontjairól érkeznek. Bár a szakértők már viszonylag sok FRB-t azonosítottak, többnek pedig a forrását is sikerült lokalizálniuk, egyelőre nem tudni, hogy mi is bocsátja ki őket.

Paul Scholz , a Torontói Egyetem munkatársa és kollégái az SGR 1935+2154 jelű magnetár közelében észlelték a mostani jelet. (A magnetár olyan neutroncsillag, tehát összeomlott nagy tömegű csillag, melynek rendkívül erős a mágneses tere van.)

A kutatók szerint további elemzésekre lesz szükség, hogy igazolják az észlelést, de ha a vizsgálatok pozitív eredményeket hoznak, ez lesz az első ismert FRB a Tejútrendszerben. A szakértők bíznak benne, hogy idővel megérthetik, pontosan milyen objektumok is hozzák létre az FRB-ket.

Forrás: 
24.hu