Káprázatos kép a Jupiter koronájáról

Kategória: 

Koronának hívjuk azt az optikai jelenséget, amelyet a fényes objektumokról, mint pl. a Napról, egyéb csillagokról, a Holdról és a fényes bolygókról jövő fény diffrakciója okoz a Föld légkörében található víz és jégkristályok által.

A csillagokat ún. korona veszi körül, ami a plazma egy diffúz kipárolgása a csillagok körül. A Nap koronáját leginkább teljes napfogyatkozás idején láthatjuk, amikor is a Hold elvonul a Nap előtt és kitakarja csillagunk arcát. A napkorona ilyenkor fényes gyűrűként jelenik meg az elfedett Nap körül. Az 1999-es teljes fogyatkozáskor megörökített napkorona ezen a képen látható.

Napkorona napfogyatkozáskor

FORRÁS: ESO

Ugyanakkor koronának hívunk egy optikai jelenséget is, amelyet a fényes objektumokról, mint pl. a Napról, egyéb csillagokról, a Holdról és a fényes bolygókról jövő fény diffrakciója okoz a Föld légkörében található víz és jégkristályok által. Ez történik ezen a szokatlan képen is, ahol a Jupiter ritka koronája látható a chilei Atacama-sivatag felett. Az ég gyönyörű vörös és zöld színeit a légköri fény, egy másik fényhez kötödő optikai jelenség okozza. A légköri fényről részletesebben ebben az ESOcastban olvashatnak.

A Jupiter koronája

FORRÁS: ESO/P. HORÁLEK

Ezt a képet Petr Horálek készítette a Chajnantor-fennsíktól kb. 100 km-re délre, amely otthont ad az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) számára.

Forrás: 
ORIGO