Az egyik legerősebb hordozórakétát bocsátották fel az űrbe

Kategória: 

Kína sikeresen felbocsátotta pénteken legnagyobb teljesítményű hordozórakétáját, amely Föld körüli pályára állította az eddigi legkorszerűbb és legnehezebb kínai távközlési műholdat.

A Hosszú menetelés-5 típusú hordozórakétát az új vencsangi űrközpontból bocsátották fel, és 33 perccel később tervszerűen pályára állította az általa a világűrbe vitt, 8 tonnás Sicsien-20 távközlési műholdat - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség.

A két korábbi, 2016-os és 2017-es, hajtóműproblémák miatt kudarccal végződő, illetve csak részlegesen sikeres felbocsátás után nagy várakozás előzte meg a mostani műveletet,melynek sikere nyomán Kína nagy lépést tett előre becsvágyó űrprogramja, egy Hold- és egy Mars-misszió, valamint egy saját, kínai űrállomás kiépítése felé.

Föld körüli pályára állította az eddigi legkorszerűbb és legnehezebb kínai távközlési műholdat

Ez volt a 34. rakétafelbocsátás Kínában idén.

Az Egyesült Államok 23, Oroszország 20 rakétát küldött a világűrbe 2019-ben. Kína pénteken azt is bejelentette, hogy hétfőn két új műholdat állított Föld körüli pályára, amelyek saját fejlesztésű navigációs rendszere, a PejTou-3 magját alkotják.

A Pej-Tou az amerikai GPS és az európai Galileo alternatívája lesz, mihelyt a rendszer működéséhez szükséges 24-ből a még fennmaradó utolsó két műholdat is pályára állítják. A navigációs rendszer a tervek szerint 2020 júniusában lesz működőképes.

Forrás: 
MTI