Mégsem haldoklik a Jupiter Nagy Vörös Foltja

Kategória: 

Egyes megfigyelők évtizedek óta aggódnak a Jupiter talán legikonikusabb ismertetőjegyéért, a deréktájon tomboló vihar keltette Nagy Vörös Foltért. A legújabb kutatások ugyanakkor cáfolni látszanak a folt lassú megszűnésétől félők aggodalmait.

Bár a folt némely felvételeken valóban zsugorodni látszik (és teszi ezt már az 1800-as évek óta), a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói úgy találták, hogy a foltot okozó vihar továbbra is erősen tombol a bolygó légkörében. Az amerikai fizikai társaság folyadékdinamikával foglalkozó konferenciáján elmondták, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a felhőformációt létrehozó örvény gyengülne.

A Jupiter nagy vörös foltjának örvénylése

A Jupiter nagy vörös foltjának örvénylése

Fotó: NASA

Az idén tavasszal és nyáron a vörös foltról készített amatőr és szakmabeli felvételek valóban azt mutatták, hogy a foltról nagy vörös darabok forgácsolódtak le, és ez a jelenség tovább tüzelte azokat a vélekedéseket, miszerint a vihar kimúlóban van, és belátható időn belül meg fog szűnni.

Phillip Marcus, a kutatás vezetője megjegyezte, hogy a május-júniusi vörös felhőleválások egy közeli, kisebb viharral való kölcsönhatás következményei voltak. Legalább annyi felhő került át ennek során az óriásvihar örvényébe, amekkora leszakadt róla. Az fizikus szerint ez teljesen normális, egészséges viselkedés,

NEM KELL AGGÓDNI A FOLT EGÉSZSÉGÉÉRT.

A jelenlegi ismereteink alapján tehát úgy tűnik, hogy hacsak nem történik valami kataklizmaszerű esemény a Jupiteren, akkor az óriásvihar, és vele együtt a Nagy Vörös Folt meghatározatlan ideig is fennmaradhat. Marcus azonban semmit sem garantálhat:

Persze simán lehet, hogy épp most kapta meg tőlem a halál csókját, és a jövő héten darabokra fog hullani. De hát így működik a tudomány.

Forrás: 
Index