Titokzatos fekete lyuk rejtőzhet a Naprendszerben

Kategória: 

Egy friss tanulmány szerint nem egy hatalmas bolygó, hanem egy apró fekete lyuk lehet az a naprendszerbeli objektum, melynek létezését több szakértő is felvetette – írja az RT. A kilencedik bolygó elméletét 2015-ben ismertették a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársai, miután tanulmányozták a Neptunusz pályáján túl fekvő Kuiper-öv bizonyos objektumainak mozgását. A számítások alapján az égitest tíz földtömegű, és 20 ezer földi év alatt kerüli meg a Napot.

Az új tanulmányban a szerzők azt írják, az objektum nem feltétlenül bolygó, hanem egy kicsi, bolygótömegű fekete lyuk is lehet. A kutatók úgy vélik, amennyiben igazuk van, képesek lesznek kimutatni azokat a nagy erejű gamma-sugarakat, amelyeket a feltételezett fekete lyuk körüli részecskék hoznak létre.

Jakub Scholtz, a Durhami Egyetem munkatársa és James Unwin, a Chicagói Illinois-i Egyetem szakértője szerint az objektum tömege megegyezhet a feltételezett kilencedik bolygó tömegével, így rendkívüli sűrűséggel bírhat,

és nagyjából akkora lehet, mint egy bowlinggolyó.

A kutatók úgy gondolják, az égitest keresése során érdemes egzotikusabb objektumokban is gondolkodni, így ugyanis bővíthetik a kutatást. A fekete lyuk elmélete például azt jelenti, hogy nem csak a látható fényben érdemes vizsgálni az objektum potenciális nyomait.

A szakértők célja most az, hogy további adatgyűjtéssel igazolják az elméletüket.

Forrás: 
24.hu