Elektronikus bőrt fejlesztettek ki szingapúri kutatók

Kategória: 

Szingapúri kutatók elektronikus bőrt fejlesztettek ki, hogy megadják az érintés érzését a robotoknak és a művégtagoknak.

 

Ezerszer érzékenyebb, mint az emberi bőr

Az aszinkron kódolt elektronikus bőrt (ACES) Benjamin Tee, a Szingapúri Egyetem (NUS) adjunktusa és kutatócsoportja fejlesztette ki, az egyetem közleménye szerint a mesterséges idegrendszer ezerszer gyorsabban reagál az érintésre, mint az emberi idegrendszer.

Az új találmány a robotikát is forradalmasíthatja

A Science Robotics című folyóiratban bemutatott tanulmány szerint

az új elektronikus bőr ultraérzékeny, és igen jól tűri a sérüléseket.

"Az emberek az érzékelést a mindennapi feladatok ellátásában használják, mint egy csésze megfogása vagy egy kézfogás. Érzékelés nélkül elveszítenénk az egyensúlyérzetünket is, ha sétálunk.

Az elektronikus bőr sokkal gyorsabban vezeti az ingereket az agyba, mint a valódi

Hasonló módon a robotoknak is szükségük van érzékelésre, hogy jobban együttműködjenek az emberekkel,

de a robotok manapság nem igazán képesek érezni a tárgyakat" - idézte Benjamin Teet a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Az idegrendszer volt a modell, amit tökéletesítettek

Az emberi érzékelő idegrendszerből merítve a szingapúri kutatók másfél éven át fejlesztettek egy olyan szenzorrendszert, amely képes annál jobban működni.

A robotok ma még nem képesek tapintással érzékelni a tárgyakat

Az ACES elektronikus idegrendszer,

amely ugyanúgy érzékeli a jeleket, mint az emberi érzékelő idegrendszer,

szenzorok hálózatából áll, amelyet összekapcsoltak egy elektromos vezetőn keresztül.

Idegsejtek (neuronok)

"Az ember érzékelő idegrendszere nagyon hatékony, minden pillanatban működik oly mértékben, amelyet gyakran természetesnek veszünk. Ugyanakkor nagyon robusztus a sérülésekkel szemben. Érzékelésünk például nem sérül, ha megvágjuk magunkat. Ha képesek vagyunk leképezni, miként működik biológiai rendszerünk, sőt azt jobbá tenni, hatalmas előrelépést tehetünk a robotika területén, akol az elektronikus bőrt leginkább alkalmazzuk"

- magyarázta Tee.

Számos területen alkalmazhatják majd

Ez a fajta elektronikus bőr többek között jóval valósághűbb művégtagok fejlesztésére lesz felhasználható, és segítheti a fogyatékosokat is az érzékelés helyreállításában.

Áttörést hozhat a robotikában

Másik lehetséges alkalmazása a robotika területe, jóval intelligensebb robotok fejlesztése,

amelyek képesek lehetnek mentési feladatok ellátására katasztrófákban vagy átvesznek olyan tevékenységeket is, mint amilyen például a csomagolás a raktárakban.

Forrás: 
MTI