Döbbenetes mennyiségű veszélyes objektum kering a Föld körül

Kategória: 

Az Európai Űrügynökség (ESA) Clean Space programjának egyik célja a világűr megtisztítása az űrszeméttől, a projekt keretében egy magyar cég az űreszközök dokkolását segítő infravörös és foszforeszkáló jelzőfények fejlesztését végzi.

 

Az űrszemét takarítást könnyítheti meg a magyar technológia

A program fontos eleme, hogy a majdani automata takarítóműholdak könnyen és biztonságosan meg tudják közelíteni az eltakarítandó, űrszemétnek számító, működésképtelen műholdakat.

A megközelítést és a dokkolást könnyítik majd meg azok az infravörös és foszforeszkáló jelzések,

amelyeket a majdani műholdakon elhelyezhetnek - olvasható az Űrvilág asztronautikai hírportálon.

A Német Űrügynökség tervezett űrtakarító robotja befogja az irányíthatatlanná vált űrszemét darabot (az ábra illusztráció)

FORRÁS: DLR, DEUTSCHE LUFT- UND RAUMFAHRTAGENTUR

Ha a fejlesztés alatt álló jelzések a jövőben minden műholdra felkerülnek, akkor könnyebb dolguk lesz a világűrt az űrszeméttől megtisztító, egyelőre ugyancsak a fejlesztés stádiumában járó automata műholdaknak.

A beszámoló szerint a fejlesztés a "passzív fényvisszaverő anyagok a műholdak élete végére", vagy röviden PEMSUN (Passive Emitting Material at end-of-life) projekt keretében folyik.

Egy Delta hordozórakéta második fokozatának 250 kg-os üzemanyagtartálya 1997-ben zuhant le Texasban

FORRÁS: NASA

Az első teszteket március végén végezték Noordwijkban, az ESA ESCTEC űrközpontjában működő orbitális robotikai, vezérlési, navigációs és irányítási laboratóriumában, a dokkolás, megközelítés és leszállás szimulátorában, a magyar szakemberek közreműködésével.

Az elfogó műhold pontos navigálását segítik

A műholdak platformján elhelyezendő jelzések célja az, hogy az elfogó műhold a látható és az infravörös tartományban működő kameráit azokra irányítva információt szerezzen a befogandó műhold látóirányáról, távolságáról, sebességéről és a céltárgyhoz viszonyított helyzetéről.

A Tropical Rainfall Measuring Mission nevű "viharvadász" műhold. Egyre több űreszköz kering a Föld körül orbitális pályán, bele érteve ebbe a már működésképtelen műholdakat is

FORRÁS: NASA

A márciusi tesztek során vizsgálták a foszforeszkáló festékek világítását

olyankor, amikor a műhold a Föld árnyékába kerül, a minta alak- és méretváltozását az idő múlásával és a hőmérséklet függvényében, valamint a jelzés megfigyelhetőségét a látóiránytól függően.

A nagyobb űrszemét képes megsemmisíteni egy műholdat is

Szakértői becslések szerint 27-29 ezer tíz centis vagy annál nagyobb objektum kering a Föld körül nyolcvanszor akkora sebességgel, mint egy utasszállító repülőgép. Ezek mindegyike képes megsemmisíteni egy szatellitet.

Több mint 27 ezer, 10 centiméternél is nagyobb űrszemét körözhet bolygónk körül

Ráadásul egyetlen milliméteres nagyságú űrszemét is - amiből úgy 160 millió száguld Föld-közelben - képes arra, hogy tönkretegyen egy érzékeny űreszközt.

Az alacsony Föld körüli pályán keringő Nemzetközi Űrállomás űrállomás biztonságát is fenyegeti az űrszemét

Az Európai Űrügynökség Clean Space programja három elemből áll:

  • az EcoDesign már az űreszközök tervezésénél a környezeti fenntarthatóság figyelembevételét, beépítését célozza,
  • a CleanSat olyan technológiák kifejlesztését irányozza elő, amelyek megakadályozzák a jövőbeni űrszemét létrejöttét,
  • az In-orbit servicing/Active Debris removal pedig a már meglévő űrszemét eltávolítását és az űreszközök keringés közbeni szervizelését célozza.
Forrás: 
MTI