Készen kell állnunk a becsapódó aszteroidák kivédésére

Kategória: 

2013-ban hatalmas meteorrobbanás történt az oroszországi Cseljabinszk felett. Jim Bridenstine-re, a NASA jelenlegi igazgatójára az akkori esemény nagy hatással volt, egy múlt héten megrendezett bolygóvédelmi konferencián pedig hosszan beszélt a Föld megóvásának fontosságáról – írja a Space.com. Mint kiemelte: az emberiségnek fel kell készülnie a jövőbeli becsapódások elkerülésére.
 

Meg kell bizonyosodnunk róla, hogy az emberek tisztában vannak vele: ez nem Hollywoodról, nem a filmekről szól. Ez az egyetlen olyan bolygó védelméről szól, amelyen mai tudásunk szerint van élet, és ez a Föld

– mondta Bridenstine.

Asteroid on a collision course with Earth. The 3D mapping of Earth background uses a file provided under general permission by NASA on the following link: //www.nasa.gov/multimedia/guidelines

A pénteki konferencián a bolygóvédelem több kérdése is szóba került, így a Föld-közeli objektumok azonosítása, megfigyelése, jellemzése és a potenciális becsapódások kivédésének lehetőségei. Bridenstine szerint ezen munkák elengedhetetlenek, és kulcsfontosságú, hogy elkerüljük, vagy legalábbis csökkentsük a bolygónkra leselkedő veszélyeket.

Ismert tény, hogy a dinoszauruszoknak nem volt űrprogramja. Nekünk van, és használnunk is kell

– tette hozzá.

Az utóbbi időszakban több misszió is indult az aszteroidák alaposabb megismerésének céljával. A japán Hayabusa-2 leszállóegysége például a Ryugu nevű objektumon landolt. Az efféle küldetések nagyban hozzájárulhatnak a lehetséges veszélyek felméréséhez.

Forrás: 
24.hu