Valamit benézhettünk az Univerzummal kapcsolatban

Kategória: 

Egy friss tanulmány alapján a Világegyetem mintegy 12,5-13 milliárd éve, a véltnél 1 milliárd évvel később alakult ki – számol be a Sputnik International. A Nobel-díjas Adam Riess, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa által vezetett csapat a Hubble űrtávcső adatait elemezte.

A csillagászati megfigyelések alapján Univerzumunk megszületése óta folyamatosan tágul. A Világegyetem korát és tágulásának ütemét az úgynevezett Hubble-állandó segítségével mérik fel, Reiss és kollégái most ezt pontosították. Mivel az állandó kapcsán folyamatos a vita, valószínűleg Reissék számításait is kritizálni fogják.

Nebula and galaxies in space. Elements of this image furnished by NASA. https://images.nasa.gov/details-PIA03654.html . Used software photoshop and Google Nik Collection

A Hubble-állandó vizsgálata során számos különböző eredmény született már, éppen ezért elképzelhető, hogy valamit érdemes újragondolni a fizikában, esetleg fejlettebb mérőeszközökre van szükségünk. Úgy tűnik, a Világegyetemben vannak még olyan tényezők, amelyekkel nem számolunk megfelelően. Hogy ez a faktor a sötét anyag, a sötét energia vagy egy egyelőre ismeretlen jelenség, azt nem tudni.

Forrás: 
24.hu