Űrállomást építenének aszteroidák belsejébe

Kategória: 

Az űrbéli bányászatot tervező, vagy legalábbis arról elmélkedő mérnökök elgondolkoztak azon, hogy vajon miként lehetne állomást építeni az űrben száguldozó sziklagolyók belsejébe. Az egész úgy hangzik, mintha egy mozifilm forgatókönyvébe olvastunk volna bele, de a Bécsi Egyetem kutatói egészen komolyan gondolják a dolgot, mert több előnnyel járna:

  • kiszámolták, hogy a gravitáció miatt sokkal hatékonyabban működnének a bányászati berendezések, amelyekkel értékes ásványi anyagokat szeretnének beszerezni 
  • a sziklaréteg védelmet nyújtana az űr veszélyeivel, az életveszélyes sugárzással szemben

Számítógépes modelljükben a bécsi kutatók egy 500×390 méteres aszteroidát vizsgáltak, mert ekkora űrsziklákat már észleltek párat. Ilyenek például a 3757 Anagolay, a 99942 Apophis és a 3361 Orpheus nevű objektumok.

Egy valódi űrbázis kiépítéséhez természetesen sokkal többet kell tudni ezekről az égitestekről, a méreteken kívül az ásványi összetétel és a belső struktúra is fontos tulajdonság. Végül is el kell bírniuk egy épített szerkezetet. Ez utóbbiakat viszont legkönnyebben úgy lehet kideríteni, ha valamilyen leszállunk az említett objektumokra, és elkezdünk lefúrni a mélybe.

Ha megfelelő az aszteroida felépítése, akkor maga a szikla lehet az űrállomás, nem kell falakat és átjárókat építeni - idézi a Science Alert tudományos lap Thomas Maindl asztrofizikust, a lehetőséget vizsgáló kutatócsoport egyik tagját. A gravitáció szempontjából az lenne az ideális, ha az aszteroida percenkét 1-3-szor forogna körbe a tengelye körül.

Az is biztos, hogy a bányászati művelet során is végig figyelni kell az aszteroidát, nehogy annyira szétfúrják, hogy ettől instabillá váljon, és darabokra essen szét.   

Forrás: 
Index