Izgalmas árnyékszelfit lőtt magáról a japán űrszonda

Kategória: 

A japán űrügynökség (Jaxa) bízik abban, hogy sikeresen landolt a Hajabusza-2 űrszonda két mintavevő rovere a 162173 Rjugu aszteroida felszínén, és ezzel fontos mérföldkőhöz ért a mintavevő küldetés. Annyi bizonyos, hogy a Hajabusza-2-ről a két rover (Rover 1A és Rover 1B) levált, hogy a kisbolygó felszínére ereszkedve kőzetmintákat gyűjtsenek. A sikeres landolást megerősítő adatokra egyelőre még várnak az irányítóközpontban, írja a BBC.

A Hajabusza-2 a tervek szerint további két mintavevő eszközt bocsájt még a kisbolygó felszínére (Rover 2 és MASCOT), valamint egy becsapódó egység segítségével több méter átmérőjű krátert is váj a kisbolygó felszínébe, hogy a kráterben lévő, felszín alatti anyagokból mintákat vehessen. A mintákat a Földre visszatérő kapszulában tárolja.

Az, hogy sikerült-e a két rovernek épségben landolni, egy-két napba is beletelik, míg kiderül (ennyi idő, mire megjönnek az adatok a Rjuguról. Addig is a Jaxa pénteken kiadott egy sor fotót, amik a Hajabusza-2 ONC-W1 nagy látószögű navigációs kamerájával készültek, az alábbi kettő egész közelről, kb 80 méteres távolságból:

A képeken jól látszik az űrszonda árnyéka, sőt az ellenfényhatás is (opposition effect – az árnyék körül kialakuló fényes, glóriaszerű terület). Ennyire szépen kirajzolódó, éles űrszondaárnyékot még nem nagyon láttunk, az ESA Rosetta űrszondájától kaptunk hasonlót, de az sokkal elmosódottabb folt volt a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökös felszínén.

A 2014-ben útnak indított Hajabusza-2 űrszonda 2018. június 27-én érte el a Földtől mintegy 280 millió kilométerre levő 900 méter átmérőjű aszteroidát. A Hajabusza-2 az elmúlt néhány hónapot 20 kilométeres távolságban keringve töltötte, miközben megvizsgálta a felszínét. Az eközben készült fotók alapján választották ki a japán űrkutatók a megfelelő leszállópályát a kis mintavevőknek.

A Rjugut 1999. május 10-én fedezték fel a LINEAR teleszkópjával az egyesült államokbeli Új-Mexikóban, és a kutatók a Naprendszer eredetének megismerését remélik a róla most begyűjtendő anyagmintáktól. Többek között azt szeretnék kideríteni, hogy a Földön lévő víz származhat-e részben aszteroidákról.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében zárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut és várhatóan 2020-ban tér vissza a Földre az összegyűjtött mintákkal együtt.

Forrás: 
Index