Hatalmas falat talált a NASA műholdja a Naprendszer peremén

Kategória: 

Óriási hidrogén alkotta „fal" van a Naprendszer külső határvidékén. A NASA kutatói szerint a képződményt a New Horizons űrszonda is észlelni tudja.

A hidrogénfal a Naprendszerünk külső határán helyezkedik el. Ez az a hely, ahol a napszél által keltett buborék már nem elég erős ahhoz, hogy megállítsa a belső régióba nyomuló csillagközi anyagot, ami így ebben a térrészben gyűlik össze. A jelenség miatt egy jól kivehető határfelület képződik:az egyik térfélen a még elegendő erejű napszél fejti ki hatását, és tartja távol az intersztelláris matériát, a másik oldalon pedig a csillagközi anyag foglal helyet, ennek egy jelentős részét teszi ki a hidrogén.

A NASA szerint a Plutót 2015-ben meglátogató New Horizons űrszonda műszereinek sikerült „meglátniuk" ezt a határvonalat, egészen pontosan azt a plusz ultraibolya-sugárzást, amit az űrbéli fal kibocsát magából. Hasonló jelet fogott 1992-ben a két legmesszebbre jutó űreszköz, a Voyager-1 és -2 is.

E két utóbbi – még az 1970-es években felbocsátott – műhold még nem volt azonban eléggé fejlett ahhoz, hogy biztosan meg lehessen állapítani, a kutatóeszközök valóban a fal sugárzását észlelték-e. A New Horizons Alice nevű műszere azonban már jóval érzékenyebb, így pontosabban be lehet határolni a lehetséges forrást.

A napszél buborék formájában nyomja kifelé a csillagközi anyagot, így a hidrogént is

FORRÁS: ALDER PLANETARIUM/NASA

Az eredményről a kutatók a Geophysical Research Letters című tudományos folyóiratban számoltak be.

Forrás: 
ORIGO