Megtalálták az első csillagközi bevándorlót a Naprendszerben

Kategória: 
Újabb csillagközi aszteroidára bukkantak a kutatók Naprendszerben. Az objektum különlegessége, hogy nemcsak látogatóba érkezett hozzánk, hanem le is telepedett rendszerünkben.
 
Tavaly októberben a csillagászok a hawaii Pan-STARRS teleszkóppal azonosították az első ismert csillagközi objektumot a Naprendszerben, amely meglehetősen gyorsan haladt át rendszerünkön. Az ‘Oumuamua nevű aszteroida azóta is izgalomban tartja a kutatókat.

Szakértők egy csoportja a közelmúltban újabb idegen rendszerből származó aszteroidára bukkant. A 2015 BZ509 jelű égitest különlegessége, hogy meglehetősen régóta, mintegy 4,5 milliárd éve kering a Jupiter pályáján – írja a Space.com.

Az aszteroidát 2014-ben fedezték fel szintén a Pan-STARRS segítségével. A kutatók már akkor észrevették, hogy az égitest kivételes, ugyanis a többi naprendszerbeli objektummal ellentétes irányban kering a Nap körül.

Hogy hogyan kezdett el az aszteroida így mozogni, miközben a Jupiterrel osztozik a pályáján, egészen mostanáig rejtély volt

– nyilatkozta Fathi Namouni, a Côte d’Azur Csillagvizsgáló munkatársa és az új vizsgálat vezetője. A szakértő hozzátette, ha a 2015 BZ509 a Naprendszerben született volna, a többi bolygóhoz és aszteroidához hasonlóan kellene keringenie.ParaHír Könyvajánló: Michael Mansfield: Rémsziget

„A sziget lakosságának csaknem a fele eltűnt azon az éjszakán…

Helyzetem igen nehéz, hiszen semmiféle megbízható tanú vallomására nem támaszkodhatom. Igen kevés tárgyi bizonyítékot sikerült begyűjteni…
Összegezve a vallomásokat, az az érzésem, hogy egy ostoba és hibbant, kollektív átverésről van szó. Mégis, az adatok feltűnő egyezőséget mutatnak…
Egy Hulaie nevű rendőrkapitány elmondása alapján valamiféle járvány vette kezdetét…

A kikérdezettek között volt egy brit állampolgár, aki mélyreható információkat szolgáltatott az eseményekről. Vallomása szerint ő és társai idézték elő a rémes eseményeket, amikor egy titkos lelőhelyet kutattak fel Bulugami partjai közelében, az óceánban…”

Részletek Jason Hobbard FBI különleges ügynök Bulugami-i rejtéllyel kapcsolatos jelentéséből.

Érdekelne a könyv? << KATT >>Namouni és kollégája, a São Pauló-i Állami Egyetemen kutató Helena Morais számítógépes szimulációval mérte fel, hogy miként mozgott az égitest a távoli múltban. Az adatok alapján a 2015 BZ509 keringése már a Naprendszer születésekor, mintegy 4,5 milliárd éve is hasonló volt.

Morais a Space.comnak azt mondta, ekkoriban a Naprendszer nem hozhatott létre ellentétes keringésű objektumokat, így az egyetlen magyarázat a jelenségre az, hogy a 2015 BZ509 egy idegen rendszerből érkezett.

A távoli múltban, amikor a fiatal Nap környezetében több formálódó csillag is elhelyezkedett, az egymásra ható gravitációs mezők könnyedén ellophatták a szomszédos rendszerek objektumait. Éppen ezért elképzelhető, hogy a 2015 BZ509 mellett további idegen eredetű égitestek is keringenek a Naprendszer távoli régióiban.

Forrás: 
24.hu