Helikoptert küld a NASA a Marsra

Kategória: 
A NASA bejelentette, hogy egy apró, automatizált helikoptert is küldeni fog a vörös bolygóra a Mars 2020 missziójával. A parányi szerkezet napelemek segítségével repül majd.
 

A helikopter 30 napon át fog a Mars felett repkedni, hogy teszteljék, miként használhatnak majd nehezebb légi járműveket a vörös bolygón – írja a Space.com. Jim Bridenstine, a NASA nemrég kinevezett igazgatója szerint egy idegen égitest felett repülő helikopter ötlete lenyűgöző. Bridenstine hozzátette, a szerkezet igen ígéretes a jövő Mars-missziói szempontjából.

A helikopter fejlesztése még 2013-ban kezdődött. Az 1,8 kilogrammos napelemes eszköz nagyjából akkora, mint egy baseball-labda.

MiMi Aung, a Mars Helicopter projekt vezetője szerint ahhoz, hogy megkönnyítsék a közlekedést az alacsony sűrűségű légkörben, a lehető legkönnyűbbé és legerősebbé kellett alakítaniuk a szerkezetet. Mivel a marsi légkör sűrűsége csupán a földi egy százalékát teszi ki, a vörös bolygó atmoszférájában sokkal nehezebb repülni.ParaHír Könyvajánló: Jonathan Strahan: Az év legjobb science fiction és fantasynovellái

Jonathan Strahan, a fantasztikus műfajok neves szakértőjének sorozata, amely tavalyelőtt mutatkozott be Magyarországon, még merészebb és elgondolkodtatóbb novellákkal folytatódik. Ebben a gazdag válogatást kínáló könyvben már befutott, hazánkban is ismert és pályájuk elején járó szerzők 2017-ben megjelent legjobb sci-fi és fantasy írásait olvashatjuk, amelyek egyszerre tanúskodnak lenyűgöző képzelőerőről és mély emberismeretről.

Érdekelne a könyv? << KATT >>A Mars 2020 előreláthatóan 2020 júliusában indul majd, a leszállóegység és a helikopter pedig 2021 februárjában érkezhetnek meg az égitesthez. A helikopter a marsjáró hasára erősítve fog utazni, a leszállás után a Mars 2020 közvetítésével fognak a szakértők parancsokat küldeni a helikopternek.

Nincsen pilótánk, a Föld pedig több fénypercnyi távolságra van, így nincs mód a küldetés valós idejű irányítására. Ehelyett van egy autonóm adottság, amely képes lesz a földön parancsokat fogadni és értelmezni, majd önállóan irányítani a küldetést

– nyilatkozta Aung.

A helikopter előreláthatóan öt alkalommal fog repülni, és egye messzebb száll majd. A leghosszabb, 90 másodperces repülés során néhány száz métert fog megtenni.

Amennyiben a szerkezet sikeres lesz, akkor a kutatók új eszközt kaphatnak az égitest vizsgálatához és a nehezen megközelíthető helyek feltérképezéséhez. Ez lesz az első alkalom, amikor a szakértők madártávlatból is tanulmányozhatják a Mars felszínét.

Forrás: 
24.hu