Újabb problémák jelentkeztek a James Webb űrtávcső tesztelése során

Kategória: 
A NASA űrteleszkópjának létrehozása eddig sem volt zökkenőmentes, egy független vizsgálat azonban újabb problémát tárt fel a tesztelés során.
 

A problémákat Greg Robinson, a James Webb űrtávcső programjának igazgatója ismertette egy május 3-án megrendezett amerikai űrkutatási találkozón – számol be a Space.com. A szakértő szerint a környezeti tesztelés során csavarok és alátétek váltak le az űreszközről.

A mérnökök a Northrop Grumman dél-kaliforniai létesítményén tesztelik a James Webb törzsét és nappajzsát. A műszereket múlt héten egyéb vizsgálatok céljával távolították el az űreszközről.

Jelenleg úgy gondoljuk, hogy az összes fém – csavarokról és alátétekről beszélünk – a nappajzs borításáról vált le

– nyilatkozta Robinson. A szakértő hozzátette, most azon dolgoznak, hogy felmérjék a hiba okát, és megtalálják a lehetséges megoldásokat. Robinson szerint a probléma nem jelent katasztrófát, ugyanakkor jó hírt sem.

A legújabb hibát a NASA által késő márciusban elrendelt független vizsgálat mutatta ki. A James Webb űrtávcső tesztelése során már korábban is azonosítottak problémákat.

A Tom Young, a Goddard Űrközpont igazgatója által vezetett felülvizsgálat előreláthatóan májusban ér véget. A végső jelentés ismertetése után Young egyéb elfoglaltságai miatt rövid szünet következik, a NASA így csak június végére fogja tájékoztatni az Egyesült Államok Kongresszusát a vizsgálat eredményeiről.

Az űrhivatal az új adatok tükrében pontosíthatja az űreszköz felbocsátásának dátumát. Jelenleg úgy tűnik, hogy a szerkezetet 2020 májusában fogják elindítani, Robinson pedig bízik benne, hogy tartani tudják magukat a tervhez. Igaz, a 2020-as indítás már így is két éves csúszást jelent az eredeti célhoz képest.ParaHír Könyvajánló: John Scalzi: Árnyékszövetség

A zsákmányvadászok már éhesen kerülgetik a koncot. A gzilt faj napjai meg vannak számlálva, mindenféle értelemben. A katonailag szervezett társadalomban élő, mégis meglepően békeszerető gziltek tízezer évvel ezelőtt komoly szerepet játszottak a Kultúra megalapításában, és csak az utolsó pillanatban döntöttek úgy, hogy mégsem csatlakoznak az alapítókhoz. Most azt a kollektív döntést hozták, hogy követik sok millió más faj útját: szublimálnak és felfedezik a létezés egy új, minden eddiginél gazdagabb dimenzióját. A készülődés napjait beárnyékolja a tény, hogy valaki felrobbantja az egyik gzilt hadosztály főparancsnokságát.

Vyr Cossont tartalékos tiszt is gyanúba keveredik, és most mindenki őt keresi életre-halálra. Cossont és társai, egy félreprogramozott android és egy gyanús kultúrabeli avatár nekivágnak az utolsó küldetésnek, amit a parancsnokságon kaptak. Meg kell találniuk egy tízezer éves kultúrabeli férfit, az egyetlen élő embert, aki talán még tudja, hogy mi történt annak idején. A gziltek búcsúja nagyobbat szólhat, mint a faj egész eddigi története.

Érdekelne a könyv? << KATT >> 

Forrás: 
24.hu